Adómentesen is mehet jövőre az EB szurkolás

Adómentesen is mehet jövőre az EB szurkolás

Most, hogy a magyar válogatott biztosította a helyét a 2024-es foci EB-re, sok hazai szurkoló ég már focilázban.
Ők azok, akik büszkén kísérik majd Németországba a magyar válogatottat, és ha már ott vannak esetleg benéznének pár másik meccsre is.

Ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt.
...de vajon kifizethető egy Németországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként?
...és mi a helyzet az EB magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint évente a minimálbér értékéig adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet.
Ráadásul nem csak munkáltató adhatja ezt a munkavállalóinak, hanem akár a közeli hozzátartozóik vagy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is kaphatják ezt.

Ahhoz, hogy a foci EB meccsek belépőinek adómentessége megállapítható legyen, azt kell vizsgálni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá.
Mivel a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért csapatunk EB mérkőzéseikre szóló belépő adómentes juttatás lehet még akkor is, ha a mérkőzés nem Magyarországon zajlik.

Azonban olyan Németországban zajló EB mérkőzésekre, melyen nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet.

 

Mivel a törvényi keretrendszer egyértelműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége nem adható közteher fizetése nélkül.

 

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges.

Alap esetben a munkáltató vásárolja a jegyeket és egy átvételi lappal kísérve kiosztja juttatásban részesülő dolgozóinak.

Működhet az is, hogy a munkavállalók vásárolnak megfelelő EB meccsre jegyet és a munkáltató nevére kérnek erről számlát. Ezt követően a munkáltató részben vagy egészben kifizeti ennek ellenértékét.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

Hasznos információkat kaptunk, ahogy minden évben.

Fekete Kata

Kontroller

SALDO Zrt.

"Soha nem unalmasan, mindig új információkat szolgáltat és további gondolkodásra késztet Fata László előadása."

Szőke Tünde

Pénzügy - Controlling

Szórádi és Társai Kft.

"László nagyon jó előadói készséggel, jó humorérzékkel, és hitelesen adja át az ismereteket"

Szabó Márta

HR munkatárs

HUMANsoft Kft