Most dőlhet el, hogy adómentes volt-e a lakáscafeteria

Most dőlhet el, hogy adómentes volt-e a lakáscafeteria

A lakáscélú támogatás megvalósításáról szóló rendelet alapján április 15-ig meg kell kapnia minden munkáltatónak a munkavállalóitól a támogatás adómentességéhez szükséges dokumentumokat.

Aki még nem adta le, nem gyűjtötte be ezeket, érdemes nekilátnia, mert hamarosan kifuthat a végső határidőből is.

Ahhoz, hogy a 2014-ben adott lakáshitel támogatás valóban adómentes legyen, általában az alábbi dokumentumokkal kell rendelkeznie a munkáltatónak (egyedi esetekben eltérés adódhat).


- Elvileg a juttatást indító bank már január 31-ig megküldte a rajta keresztül bonyolított támogatásról az igazolást a munkáltatónak.
- A megfelelő, támogatható hitelhez kapcsolódó hitelszerződés másolatára is szükség lesz.

- Elengedhetetlen egy olyan dokumentum, melyből megállapítható a munkavállaló tulajdonosi státusza a lakáshoz kapcsolódóan.
- Szükséges egy dolgozói nyilatkozat arról, hogy milyen számlára küldje a munkáltató a támogatást.

- Mivel a munkáltató a juttatás megvalósításához személyes adatokat ad át a bankjának, ezért ehhez be kell szereznie egy hozzájárulást a munkavállalójától.
- A lakás méretének vizsgálata a munkavállalói a lakás lakószobáiról nyilatkozata alapján történik.
- Mivel a lakás méltányolható méretének vizsgálatakor figyelembe kell venni a lakásban lakók számát, így szükséges lesz a lakcímkártyák másolatok a lakásban lakó megfelelő személyektől (vagy egyéb erről szóló igazolások).
- Az adómentesség értékhatárához vizsgálni kell az elmúlt öt évben mástól kapott ilyen támogatás értékét. E célra a korábbi munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódó igazolás és a munkavállaló nyilatkozata lesz alkalmas.
- A támogatás maximális értéke a vásárlás vagy építés költségének 30 százalékáig terjedhet, melyet az adásvételi szerződés, építéshez kapcsolódó költségvetés vagy a megfelelő számlák alapján állapítja meg a munkáltató.
- Amennyiben a dolgozó folyószámlájára utalta a cég a támogatást, úgy szükség lesz a hitel törlesztésének igazolására is.

Persze akinél nem teljes ez a lista, még nem lesz nagy bajban.
A rendelet szerint ugyanis a munkáltató saját döntése alapján május 31-ig is összegyűjtheti ezeket a dokumentumokat.
Ha azonban május 31-ig nem áll rendelkezésre minden szükséges igazolás a munkáltatónál, akkor bizony a cégnek a juttatás 120 százaléka, mint jövedelem után meg kell állapítania és be kell fizetnie az adót.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.