Így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról

Így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról

Aki kapott 2013-ban Széchenyi Pihenő Kártyára juttatást, annak érdemes az elkövetkezendő napokban utánanézni, hogy felhasználta-e már ezt az összeget. 

Azért különösen aktuális ez most, mert a 2013-ban a SZÉP Kártyára kapott (fel nem használt) juttatás 2015. május végétől már nem lesz elérhető.
Ezt követően a megmaradt összeget június végén a kártyaszolgáltató a munkáltató számlájára utalja vissza, aki ezt egyéb bevételként könyvelheti.

 

Hol lehet ellenőrizni a fennmaradó összeget?

Ha valaki a 2013-as juttatását követően már többet költött a kártyájával, mint a tavalyelőtti feltöltés, akkor nem kell izgulnia akkor sem, ha éppen van még elérhető egyenlege a SZÉP Kártyán. 2015. május végén a visszautalás csak a 2013-as, még megmaradt egyenleget érinti. A később kapott felöltéseket még a feltöltést követő második év május 31-ig fel lehet használni.

Legkönnyebben a kártyaszolgáltatók elektronikus felületén, internetoldalán ellenőrizhetjük az egyenlegünket, de van ahol már mobil alkalmazás is segíti a tájékozódást.

 

Mit tehetünk?

A legkönnyebb úgy tudjuk elkölteni a határidős egyenlegünket, ha május végéig valóban igénybe veszünk olyan szolgáltatásokat, amit fizethetünk SZÉP Kártyával.

Kézenfekvő felhasználás lehet a szálláshely szolgáltatás, de kisebb összegeknél egy-egy fürdőbelépőt is vásárolhatunk, hiszen mindkét területen fizethetünk a SZÉP Kártya bármelyik alszámlájáról.

Amennyiben nem lesz lehetőségünk május végéig elutazni egy wellness hétvégére úgy több megoldási lehetőség adódik arra, hogy felhasználjuk a 2013-as összeget.

Az egyik, hogy egy későbbi időpontra foglalunk, melyhez kapcsolódóan előleget fizetünk. Ha nem tudjuk pontosan behatárolni a későbbi pihenésünk időpontját, akkor vásárolhatunk olyan utalványt például egy szállodánál, melyet majd egy számunkra kedvező időpontban válthatunk be.

Szükség esetén a család is besegíthet az elköltésbe. Na, nem úgy, hogy odaadjuk nekik a kártyát, hiszen a SZÉP Kártyával kizárólag annak tulajdonosa fizethet. Megoldás lehet a társkártya, melyet közeli hozzátartozók (pl. gyermek, szülő, házastárs stb.) vagy akár az élettársunk számára is igényelhetünk.

A társkártyával rendelkező személy így a saját nevére szóló kártyával önállóan is tudja költeni a főkártya egyenlegét.

 

Ha mégis visszaérkezik a pénz

Ha valaki mégsem használja fel a 2013-as juttatásokat 2015. május 31-ig, akkor a szolgáltató egy összegben visszautalja ezt június végéig a juttató munkáltatónak.

A munkáltató a kapott összeget egyéb bevételként könyvelheti.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy visszaadhatja-e ezt a pénzt a munkáltató a munkavállalóinak.

Ezzel az lesz a probléma, hogy egyrészről a szolgáltató nem ad arról információt, hogy a kapott összeg mely dolgozókhoz tartozik. Másrészt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 2015-ben (újra) kiadott juttatások után az idei szabályokat figyelembe véve kell a megfelelő adóterheket megfizetni.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.