Országgyűlés előtt az új szabályok

Országgyűlés előtt az új szabályok

2023.10.31-én begyújtásra került az Országgyűlés elé a jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomag.

Ez a 187 oldalas dokumentum a 2024-es juttatások tervezéséhez is tartogat újdonságokat, de vannak olyan kedvező szabályai, melyek már december 1-én bekerülhetnek a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe, ha az Országgyűlés ilyen formában elfogadja a javaslatokat. 
 
A juttatásokhoz kapcsolódó adózás technikai oldalát érinti az a módosítás, mely szerint a kedvező adózású elemek adóját negyedévente kellene majd bevallani és megfizetni. 
Míg 2023-ban a juttatás hónapja kötelezettségeként történik a juttatásokhoz kapcsolódó adófizetés, addig a módosítás elfogadásával a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kellene majd kezelni az adózást.
 
A jelenlegi szabályok szerint évente egyszer adhat a munkáltató csekély értékű ajándékot a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben.
2024-ben évente háromszor lehetne ilyen juttatást biztosítani a munkavállalóknak (és akár a közeli hozzátartozóiknak is), ha elfogadásra kerül a friss javaslat.
 
Október elején egy Kormányrendeletben érkezett az az új szabály, mely szerint november 16-tól adómentesen adhat a juttató a rendeletnek megfelelő borászati termékeket reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében illetve üzleti ajándékként, csekély értékű ajándékként.
Ez a szabály a módosítás elfogadásával december 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. sz. mellékletébe kerülne adómentes juttatásként.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

"László nagyon jó előadói készséggel, jó humorérzékkel, és hitelesen adja át az ismereteket"

Szabó Márta

HR munkatárs

HUMANsoft Kft

"Hasznos fórum, ahol nyílt kérdésekre egyenes válaszok érkeznek."

Bolgár Csaba

Ügyvezető

DT Partner Kft.

"Minden új dologgal azonnal szembesülök, figyelmeztet a buktatókra, sok ötletet tudok hasznosítani, megosztják velem mások problémáit, hibáit, ezáltal én már elkerülhetem őket."