Országgyűlés előtt az új szabályok

Országgyűlés előtt az új szabályok

2023.10.31-én begyújtásra került az Országgyűlés elé a jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomag.

Ez a 187 oldalas dokumentum a 2024-es juttatások tervezéséhez is tartogat újdonságokat, de vannak olyan kedvező szabályai, melyek már december 1-én bekerülhetnek a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe, ha az Országgyűlés ilyen formában elfogadja a javaslatokat. 
 
A juttatásokhoz kapcsolódó adózás technikai oldalát érinti az a módosítás, mely szerint a kedvező adózású elemek adóját negyedévente kellene majd bevallani és megfizetni. 
Míg 2023-ban a juttatás hónapja kötelezettségeként történik a juttatásokhoz kapcsolódó adófizetés, addig a módosítás elfogadásával a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kellene majd kezelni az adózást.
 
A jelenlegi szabályok szerint évente egyszer adhat a munkáltató csekély értékű ajándékot a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben.
2024-ben évente háromszor lehetne ilyen juttatást biztosítani a munkavállalóknak (és akár a közeli hozzátartozóiknak is), ha elfogadásra kerül a friss javaslat.
 
Október elején egy Kormányrendeletben érkezett az az új szabály, mely szerint november 16-tól adómentesen adhat a juttató a rendeletnek megfelelő borászati termékeket reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében illetve üzleti ajándékként, csekély értékű ajándékként.
Ez a szabály a módosítás elfogadásával december 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. sz. mellékletébe kerülne adómentes juttatásként.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

"Az információk naprakészek, közérthető megfogalmazások. Arra is felhívja a figyelmet, amire nem gondolnánk. Esztétikus nyomdai megjelenés."

"Mindig megújuló előadások érdekes előadókkal."

Major Mária

HR működéstámogatási senior specialista

Magyar Telekom Nyrt.

"Ha részt veszünk a konferencián, csak rajtunk múlik, marad-e megválaszolatlan kérdés."

Makár Andrea

Cafeteria Tanácsadó

BDO Magyarország Kft.