Trendek és tendenciák a juttatások területén - 2014

Trendek és tendenciák a juttatások területén - 2014

Fellendülhet a cafeteria iránti munkáltatói érdeklődés.

 

Ez derül ki Szent István Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az Országos
Humánmenedzsment Egyesület és a BKIK támogatásával elkészített felméréséből. A
kutatásban részt vevő 470 cég több mint fele az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatások
területén működik.
A kutatást vezető Dr. Poór József egyetemi tanár szerint „2014-ben a válaszadók 65%-a
változatlanul hagyta a keretösszeget. Ez az elmúlt évi 44%-nál lényegesen nagyobb szám,
aminek egyik oka lehet, hogy a juttatások szabályozásában az idén nagyobb változás nem
történt.”.

Ez derül ki Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az OrszágosHumánmenedzsment Egyesület és a BKIK támogatásával elkészített felméréséből. A kutatásban részt vevő 470 cég több mint fele az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatásokterületén működik.

A kutatást vezető Dr. Poór József egyetemi tanár szerint „2014-ben a válaszadók 65%-a változatlanul hagyta a keretösszeget. Ez az elmúlt évi 44%-nál lényegesen nagyobb szám, aminek egyik oka lehet, hogy a juttatások szabályozásában az idén nagyobb változás nemtörtént.”.

A felmérésbe bevont szervezetek 85%-a alkalmazta a béren kívüli juttatásokat javadalmazási politikájában 2014-ben, közülük csak 4,5% jelezte, hogy a juttatások bizonyos dolgozói csoportokra korlátozottak.

Cafeteria rendszer a résztvevő vállalatok 62%-ánál (290 szervezet) működik. Ezek 59%-a rugalmas juttatási rendszert (cafeteriát), valamint előre meghatározott garantált juttatásokat egyaránt kínált dolgozóinak, míg 41% kizárólag a cafeteria rendszert biztosítja.

Óhegyi Katalin kutató szerint a rugalmas választás lehetősége felértékelődő tendenciát mutat. A felmérések adatai szerint a három évvel ezelőttihez képest mintegy 10%-kal nőtt a cafeteria rendszert működtetők aránya az összes válaszadó körében. A növekedés nagyobb arányú a 100 főnél kevesebbet foglalkoztatóknál, ahol három évvel korábban mért 26%-ról 46%-ra nőtt a cafeteriát alkalmazók aránya. Az 500 főnél többet foglalkoztatóknak pedig több mint négyötöde teszi lehetővé a rugalmas választás lehetőségét.

A kutatás alapján a leggyakrabban biztosított fix juttatás az Erzsébet-utalvány, a juttatásokat kínáló válaszadók 32%-ánál található meg. A második helyen továbbra idén is a mobiltelefon költségének térítése szerepel. (28%)


A felmérésünk eredményei alapján a leggyakrabban felkínált elem a cafeteria rendszerek kínálatában 2014-ben a SZÉP kártya, amelynek mindhárom alszámlája egységesen népszerű, a cégeknek több mint 60%-a kínálja dolgozóinak a cafeteria keretében. Az Erzsébet utalvány (60%) és az egészségpénztári hozzájárulás pedig elérik az (59%) szintén a legnépszerűbb cafeteria elemek közé tartoznak. 

„A kutatás alapján becsült átlagos cafeteria keretösszeg mértéke 290.000 Ft, ami kicsit magasabb, mint a tavaly mért érték.” – összegezte Fata László, a kutatást támogató Cafeteria TREND Magazin szakértője.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.