Számla nélkül nem is internetutalvány

Számla nélkül nem is internetutalvány

Jelenleg erre a problémára keresi a választ a legtöbb cafeteriát alkalmazó munkáltató.

A béren kívüli juttatások törvényi szabályozásának év eleji változásakor az internet juttatás kiadásánál szigorított a legtöbbet a törvényalkotó.

 A 2010-ben még korlátlanul és adómentesen adható juttatás 2011-től havi 5.000 forintos korláttal és 19,04%-os munkáltatói teherrel adható a dolgozóknak. Ez azonban nem okozna komoly nehézségeket, ha a juttatás kiadásának törvény által leírt módja nem adna plusz feladatokat a munkáltatóknak.

 

Ezt mutatják az elmúlt hetekben lezajlott Nagy Cafeteria Audit tapasztalatai. Az országjáró képzéssorozaton a cafeteriatrend.hu csapata az Edenred Magyarország Kft. és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. támogatásával 74.203 munkavállaló cafeteria rendszeréről konzultált az őket foglalkoztató munkáltatókkal.

Bár a résztvevők előszeretettel alkalmazzák 2011-ben is a kedvező adózású juttatásokat, az internet kezelése azonban idén feladja a leckét.

Különösen azokat érinti a probléma, akik tavaly az adminisztrációt kímélő elektronikus internet utalványt használták.

2011-ben az internet utalvány alkalmazásánál is számlákkal kell igazolni a dolgozói felhasználást, melyre a kiadástól számított 3 hónap áll rendelkezésre.

A megvalósításnál a legkomolyabb gond akkor jelentkezik, ha például a januárban kiadott internet utalványról (mely után a munkáltató már február elején megfizeti a kedvező adót), 3 hónap múlva kiderül, hogy nem áll rendelkezésre a számla fedezetként. Ebben az esetben sajnos át kell minősíteni ezt a juttatást, így az adófizetési kötelezettség mellett jelentős plusz adminisztrációs teher keletkezik.

 

Fata László cafeteria szakértő a Nagy Cafeteria Auditon elhangzott előadásában azt javasolta a résztvevőknek, hogy saját szabályzatukkal kezeljék ezt a helyzetet. Ebben a dokumentumban jól rögzíthető, hogy az év további internet utalványainak kiadási feltétele az előző felhasználásról szóló számlák leadása. Így az érintett munkavállalók is saját bőrükön érzik a számla leadásának fontosságát.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.