Sikerek és nehézségek a 2011-es cafeteria rendszerekben

Sikerek és nehézségek a 2011-es cafeteria rendszerekben

Hogyan változott a keret?

Az országjárást követően a cafeteriatrend.hu weboldalon egy külön felmérés is készült a képzésen felvetődött leggyakoribb kérdésekhez kapcsolódóan.

A felmérésből jól látható, hogy a cafeteria továbbra is megőrizte népszerűségét.

 

A válaszadó 287 munkáltató adatai alapján több mint kétszer annyi munkahelyen nőtt a béren kívüli juttatások nettó értéke, mint amennyien csökkentették a keretet. Ez részben a kedvező törvényi változásoknak (csökkent az adó mértéke, így ugyanannyi munkáltatói költséggel többet költhetnek a dolgozók), részben munkáltatói döntéseknek köszönhető.

Különösen jelentősnek tekinthető ez a növekedés annak fényében, hogy a közszférában meghatározott 200.000 forintos maximum szinte minden érintettnél általánosan csökkentette a juttatás értékét.


 

Papír vagy kártya?

A munkáltatóknak nagy könnyebbség lenne, ha nem havonta kiosztott papíron, hanem elektronikusan kezelhető kártyán adhatnák a juttatásokat.

A képzés résztvevői szerint a kártyák terjedésének fő akadálya, hogy a papír alapú utalványokat jelentősen több helyen használhatják a dolgozók. A kártyaszolgáltatók folyamatosan bővítik a kínálatot, de természetesen technikai okokból a kézbe adható papír kezelése mindig is szélesebb körben lesz működtethető, mint az elektronikus kártya leolvasása.

 

A felmérés adatai szerint a válaszadóknál szinte utolérhetetlenül (83%-al) a papír alapú étkezési utalvány a legnépszerűbb. A konzultáció során azonban nyilvánvalóvá vált, hogy sok munkáltató szívesen nyitna a kártya felé, ha megfelelő mennyiségű elfogadói kínálat állna mellette.

 

Üdülési csekkel vagy Széchenyi Pihenő Kártyával nyaralunk az idén?

Nagy kíváncsisággal fogadták és várják a munkáltatók az új cafeteria elemet a Széchenyi Pihenő kártyát, melynek januárra ígérte a pontos szabályozását a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Olyannyira élénk ez a várakozás, hogy a felmérésben résztvevők 15,38%-a a már meglévő információk alapján – és a pontos rendeleti szabályozás hiányában - is beillesztette a cafeteria kínálatába ezt, vagy tervezi, hogy ad majd Széchenyi Pihenő Kártyán juttatásokat munkavállalóinak.

 

Emellett azonban jól látszik, hogy az idei nyáron a pihenést még jórészt az üdülési csekkel valósítjuk meg, hiszen a 287 válaszadó majdnem 80%-a jelezte, hogy biztosít üdülési csekket munkavállalóinak.

 

 

 

 

2011-es feladatok

A Nagy Cafeteria Audit és az ezt követő felmérésből úgy látszik, hogy az elkövetkező hónapok adnak majd feladatot minden érintett számára.

 

- A kormánytól nagyon várják már a munkáltatók az új rendeletet, mely a dolgozók kezébe adhatja a Széchenyi Pihenő Kártyákat.

 

- A törvényalkotásnak és a végrehajtó szerveknek választ kell adniuk az internet utalvány kezeléséhez kapcsolódó jó néhány részletkérdésre.

 

- A szolgáltatók az idén fokozatosan megteremthetik az elektronikus kártyák bőséges elfogadói bázisát.

 

- A szabályos juttatások mellett elkötelezett munkáltatók pedig a szükséges dokumentáció mellett hónapról-hónapra biztosítják a béren kívüli juttatásokat munkavállalóiknak.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.