Nagy Cafeteria Audit-beszámoló!

Nagy Cafeteria Audit-beszámoló!

Egy országjáró oktatássorozat tapasztalatai: 10 cégből, 5 nem használja ezt a nyilatkozatot.


Nem akármilyen évváltás várt azokra, akik 2009-es cafeteria rendszerüket 2010-ben is életben tartották.

Alapvetően más adózási szabályoknak, az utolsó pillanatig változó törvényeknek kellett eleget tenni. Sajnos a bizonytalanság még 2010 februárjára sem csökkent jelentősen. Ezt mutatják a cafeteria2010.hu weboldalon és a hírlevél olvasóimtól érkező kérdések.
Vajon megvan minden szükséges nyilatkozat, jól használom ezt a juttatási elemet?
Erre a váltásra jött a meleg étel utalvány körüli médiavihar, mely még az utalványok elfogadóit is elbizonytalanította.
Ebben légkörben a Cafeteria net vezető tanácsadójaként az Accor Services Magyarország Kft. támogatásával az elmúlt két hétben egy országjárásra indultam.
  - Leellenőrizzük 10.000 munkavállaló cafeteria rendszerét! – hangzott a vállalás a szervezők részéről.
Öt helyszínen, Pécsen, Szegeden, Budapesten, Győrben, Miskolcon tekintettük át a jórészt már működő juttatási rendszereket.
A szervezők kitettek magukért, hiszen az 5-ös skálán 4,7 feletti résztvevői értékelést kaptak a programra, melyben először az adómentessége miatt a figyelem középpontjába került internet és számítógép használatba adásának optimális megvalósítási lehetőségeit tekintettük át, majd végigbeszélgettük az összes juttatási elem dokumentáció igényét kitérve arra is, hogy ha valami elmaradt év elején, hogy lehet ezt a legkevesebb adminisztrációval pótolni.


A legfontosabb tapasztalatok:

 
   - Az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak esetén hiányzik a munkavállalók nyilatkozata, hogy más juttatótól nem kapnak ilyen juttatást. Pedig ez a személyi jövedelemadó törvény által megfogalmazott kötelezettség.
   - Sokan szívesen használnák a számítógép juttatást, de a nagy létszámú, nagy fluktuációval rendelkező cégek esetén a szabályos megvalósítás különösen nagy terhet róhat a munkáltatóra úgy, hogy a gép tulajdonba adását a jelenlegi törvényi környezet nem teszi lehetővé.
   - Sok résztvevőnek hozott új információt a távolsági közlekedés térítésének kiegészítése, mint cafeteria elem. A kormányrendelet által előírt 80 illetve 86% utazási költség adómentesen kiegészíthető 100%-ra, akár cafeteria rendszeren belül is.

 

… és vajon sikerült 10.000 munkavállaló cafeteriájához hozzátenni valamit?
Már az első hét programja után látszott, hogy elérjük a célunkat. Az utolsó nap összesítése szerint összesen 17.875 főt foglalkoztatnak azok a cégek, akiknek képviselői részt vettek a programon.
...és ha hiányzik valami?

 

Nálad megvan minden dokumentáció? A Cafeteria TREND Klub tagjaként minden információ és dokumentum időben a rendelkezésedre áll.
Megnézem ezt a klubot>>> 

 

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.