Munkavállalói nyilatozat az önkéntes pénztárakhoz

Munkavállalói nyilatozat az önkéntes pénztárakhoz

(Mikor adhat a munkavállaló nyilatkozatot a kedvezményes adózáshoz?)

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. §-ának (5) bekezdése értelmében az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárakba, önkéntes kölcsönös egészségpénztárakba, önsegélyező pénztárakba a magánszemély javára átutalt munkáltatói hozzájárulás meghatározott havi összege minősül kedvezményes adózású természetbeni juttatásnak, amennyiben a magánszemély nyilatkozik, hogy e jogcímen – tehát az adott hónapra vonatkozó hozzájárulásként – bevétele az adóévben más juttatótól nem volt.

Ez az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári hozzájárulásra, illetve az egészségpénztári/önsegélyező pénztári hozzájárulásra külön-külön a következő eseteket jelentheti:


   - Ha a magánszemélynek egyidejűleg több munkáltatója is van, a nyilatkozatot nem teheti meg, ha valamely munkáltatója a nyilatkozattétel időpontjától számított hónapokra továbbra is részesíti – ideértve azt is, ha már előre utalással részesítette – e juttatásban.
   - Egymást követő munkaviszonyok esetén a magánszemély a nyilatkozatot akkor nem teheti meg, ha valamely korábbi munkáltatója a nyilatkozattétel időpontjától számított hónapokra előre utalással már részesítette az adóévben e juttatásban, és azt nem fizettette vissza.
   - Egymás követő munkaviszonyok esetén a magánszemély a nyilatkozatot akkor sem teheti meg, ha a nyilatkozatot kérő munkáltató élni kívánna a nyilatkozattétel időpontjától visszafelé számított három hónapra történő visszamenőleges utalás lehetőségével, de a korábbi munkáltató ezekre a hónapokra már részesítette e juttatásban.


Megjegyzendő, hogy a nyilatkozat hiánya a juttatás lehetőségét nem zárja ki, azonban ilyen esetben a hozzájárulás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül.

 

Pénzügyminisztérium Jövedelemadók Főosztálya 5506/2010 – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 5227251464/2010

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.