Munkáltatói reakciók - kutatás beszámoló

Munkáltatói reakciók - kutatás beszámoló

2020.05.19-én zártuk azt a kutatást, melyben azt vizsgáltuk, hogyan reagálnak a munkáltatók a szocho csökkentésre, és arra, hogy az akkori információk szerint 2020.06.30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a béren kívüli juttatásként adott SZÉP Kártyára.

A kutatáshoz kapcsolódó kérdőívet 330 válaszadó töltötte ki.

 

Azt tapasztaljuk, hogy sokféle módon reagálnak a változásra a munkáltatók, de megfigyelhetünk elterjedtebb megoldásokat.

 

 

 

SZÉP Kártya változások

 

A válaszadók 44 százaléka az év elején tervezett rend szerint adja továbbra is a SZÉP Kártya juttatást, viszont náluk is jelentkezni fog az adócsökkentésből adódó megtakarítás.

Közülük (az összes válaszadó) 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy ez a megtakarítás a munkáltatónál marad.

A kutatásban résztvevő munkáltatók 20 százalékánál azonban a munkavállalóknak adott juttatások értékét növeli az adócsökkentés miatt megmaradó összeg.

 

A korábbi információk szerint 2020.04.22-től 2020.06.30-ig tartó időszakban elérhető 15 százalékos adóteher hatására a válaszadók 32 százaléka módosított volna az előzetes tervein, és a 2020-ra tervezett összegből a lehető legtöbbet kiadja 06.30-ig.

Ebben a csoportban azok vannak többen, akik a munkavállalóiknak továbbadják a megtakarítást.

Az összes kutatásban résztvevő munkáltató 20 százaléka hozza előbbre a kifizetéseket úgy, hogy az adócsökkentés miatt megmaradó összeg a munkavállalóknak adott juttatások értékét növeli.

12 százaléknál azonban az átütemezéssel megtakarított pénz a munkáltatónál marad.

 

A válaszadók 4 százalékánál az adócsökkentés hatására eddig nem tervezett PLUSZ összegeket tölt a munkáltató a munkavállalók SZÉP Kártyájára.

 

Emellett 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy tervei szerint idén nem ad SZÉP Kártya juttatást.

 

A munkáltatók 11 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a felsoroltakon kívül egyéb megoldást követ.

 

 

Szocho csökkenés 07.01-től

 

A válaszadók 16,5 százaléka mondta azt, hogy náluk a cafeteria rendszerben a munkavállalók újra nyilatkoznak a fennmaradó keretről, és a második félévben eszerint az új igénylés szerint kapják majd a juttatásaikat.

 

10 százalék nem nyilatkoztatja újra a munkatársait, hanem a korábban egyeztetett rend szerint, de magasabb nettó összegben kapják a dolgozók a béren felüli elemeket.

 

A kutatásban résztvevő munkáltatók 7 százaléka nem számolja át év közben a tervezett juttatások értékét, hanem év végén határozhatják meg a munkatársak, hogy milyen formában veszik igénybe a fennmaradó összeget. 

Emellett 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy az év végén valamilyen fix juttatási formában – nem a dolgozó új nyilatkozata alapján – adja ki a munkavállalóknak az adócsökkenés miatt megmaradt pénzt.

 

Látható tehát, hogy a válaszadók 41,5 százalékánál az egyéni juttatási értékeket előbb vagy utóbb megkapják a munkavállalók. 

 

Emellett 2 százaléknál bár a munkavállalók egyénileg nem kapják meg az adócsökkenés miatt megmaradó pénzt, de a munkáltató ezt visszaforgatja a közösség számára, és mindenki számára hasznos projektekre költi. (pl. közös rendezvények, közös terek, infrastruktúra)

 

A válaszadók 34,5 százalékánál viszont az adócsökkenésből fennmaradó összeget nem kapják meg a dolgozók. Ezt a munkáltató más területen használja fel.

 

(A munkáltatók 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a felsoroltakon kívül egyéb megoldást követ. Emellett szintén 11 százalék mondta azt, hogy nem működtet cafeteria rendszert.) 

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.