Módosult a lakáshitel támogatás szabályozása

Módosult a lakáshitel támogatás szabályozása

2015-re nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem idén január 1-től a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM rendelet is módosult.

A személyi jövedelemadó törvényből már tavaly év végén látszott az a módosítás, hogy az adómentes munkáltatói támogatást 2015-ben akadálymentesítésre és ilyen célra felvett hitel törlesztésére is lehet fordítani, mégsem történt meg ezzel a juttatáshoz kapcsolódó összes változás

 

Ide lehet szabályosan utalni – új célszámlák

A tavalyi év végéig érvényes szabályozás szerint a lakáshitel támogatást a munkáltató szabályosan a munkavállaló hitelszámlájára, a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára vagy a dolgozó saját a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett folyószámlájára utalhatta.

 

Ez a harmadik lehetőség azonban problémát okozhatott abban az esetben, ha a dolgozó nem a hitelező pénzintézetnél vezetett számláról törlesztette a hitelét.

Nehéz volt tavaly pontos választ találni arra a kérdésre, hogy egy bankcsoport kereskedelmi bankjának folyószámlájára érkezhetett-e szabályosan munkáltatói támogatás, ha a hitelt nem ez a bank, hanem a kapcsolódó jelzálogbank adta.

Lakás-takarékpénztári megtakarításokhoz kapott hitelek esetén gyakran előfordult, hogy a hitelező nem is vezet folyószámlát, hanem más banknál lévő számláról törlesztette a kölcsönét a munkavállaló.

Ebben az esetben nem lehetett a rendeleti szövegnek megfelelően a hitelezőnél vezetett folyószámlára utalni a munkáltatói támogatást.

Erre a problémára ad megoldást a friss módosítás.

2015-ben már munkavállaló hitelszámláján és a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számláján kívül a támogatást a munkáltató a dolgozó a saját, a hitel törlesztésére használt folyószámlájára küldheti. 

Idén már nem szükséges, hogy ez a folyószámla a hitelező pénzintézetnél legyen.

 

Milyen hitelek lesz megfelelő? – bővül a kör

2014-ben a lakás építésére, legalább egy lakószobával történő bővítésére, korszerűsítésére, vásárlására és ezekre felvett hitelek törlesztésére adhatott a munkáltató támogatást. A kapcsolódó rendelet lehetővé tette, hogy amennyiben a hitelszerződésből megállapítható, hogy egy hitelt ilyen lakáscélú hitel visszafizetésére vettek fel, akkor annak törlesztése is adómentesen támogatható volt.

A többszörös hitelkiváltással élő munkatársaknál azonban gondot okozhatott az adómentes támogatás megvalósítása.

2015-re nemcsak a támogatási kör bővült az akadálymentesítéssel, de a többszörös kiváltó hitelt igénylők helyzete is megoldásra talált.

Az új NGM rendelet alapján akkor is megvalósulhat az adómentes támogatás, ha a hitelszerződésből megállapítható, hogy ezt egy lakáscélú vagy egy ezt kiváltó hitel visszafizetése céljából kötötték.

Juttatások 2023.


Frissítve 2023.06.25.
Összeállí­tottam egy 35 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2023-as szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • SZÉP Kártya élelmiszerrre + 200.000 Ft


  • Távmunka költségtérítés, autómegosztás adómentesen


  • Hogyan használjam ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.