Mi történik a SZÉP Kártyáról visszaérkező pénzekkel?

Mi történik a SZÉP Kártyáról visszaérkező pénzekkel?

Ezt vizsgálta a cafeteriatrend.hu 2014. július elején 179 munkáltató megkérdezésével végzett felmérése.

 

Június 30-ig minden szolgáltató visszautalta a munkáltatóknak azt a pénzt, melyet ők még 2012-ben töltöttek fel a dolgozóik Széchenyi Pihenő Kártyájára, de a munkavállalók ezt 2014. május 31-ig nem használták fel.

Vajon mit kezdenek a munkáltatók ezzel a pénzzel? 

 

 

 

A lehetőségek

A visszautalt pénz egy összegben minden különleges információ nélkül érkezik a munkáltatókhoz, így alap esetben nem tudja a cég, melyik dolgozójának maradt a kártyáján fel nem használt egyenleg. Ez persze megnehezíti az érintett személyeknek való visszaosztást.

Az biztos, hogy a kapott visszautalás értékét egyéb bevételként kell könyvelnie a munkáltatónak. Ez a visszaérkező összeg nem befolyásolja a 2012-es év juttatásokhoz kapcsolódó adózást, így az akkor, a juttatás értéke után befizetett közterheket nem kapja vissza a munkáltató. Emellett jó hír, hogy a visszaérkező pénz miatt a 2012-es év önellenőrzésére sem lesz szükség.

A friss felméréssel azt vizsgáltuk, hogy mit tesz ebben a helyzetben a munkáltató.

 

- Megpróbálja kinyomozni, hogy kik is az érintett munkatársak, és odaadni valamilyen formában nekik ezt az összeget

- A dolgozók kisebb-nagyobb közösségét érintő juttatásban kerül a kapott pénz „újrahasznosításra”

- A HR osztály használja fel saját céljaira

…vagy az összeg egyszerűen a cégnél marad bevételként.

 

Emellett érdekes gyakorlatokat is szeretnénk mutatni azoknak, akik éppen most tervezgetik a kapott összeg felhasználását.

 

Fagyi vagy szociális támogatás

A válaszadók nagy része (66,5%) nyilatkozott úgy, hogy egyszerűen a cégnél marad ez a pénz, nem kerül vissza a munkavállalókhoz. Többen jelezték, hogy mindössze pár száz vagy pár ezer forint érkezett hozzájuk a szolgáltatóktól, így nincs is értelme az újraosztást tervezgetni.

A kérdőív kitöltők 11,5 százaléka azt tervezi, hogy valahogy visszajuttatja közvetlenül az érintett dolgozóknak ezt a összeget. Jellemzően újra SZÉP Kártya formájában valósulhat meg ez a kiadás (5%), vagy más juttatásként adja ki a munkáltató ezt az érintetteknek. (4,5%). Mindössze 1,7 % jelezte azt, hogy pénzben kaphatják meg ezt a munkavállalók.

A válaszadók mindössze 1,7 százalékánál kerül az összeg a HR terület fejlesztéseinél felhasználásra, de ezek egy része is a dolgozók egy-egy vagy éppen teljes közössége számára hasznosulhat.

A képzések megvalósítása, ezeken való részvétel támogatása gyakran kerül elő a felhasználási módok közt.

A felmérésben résztvevő munkáltatók 10,6 százaléka a teljes munkatársi kör számára biztosít majd speciális juttatásokat a kapott visszautalásból.

Jellemzően a vállalati családi nap, évzáró rendezvény, gulyás party költségvetését növeli majd az összeg, de lesz, aki egy meleg nyári napon egy fagylaltos kocsit hív a céghez, és minden munkatárs ingyen fagyit kap a fel nem használt egyenlegek terhére.

A közös felhasználás egyik megjelenő módja még, hogy a jövő évi cafeteria költségkeretet növeli a kapott összeg, így az egyes munkatársak ezt elosztva egy kicsit magasabb összeggel gazdálkodhatnak 2015-ben.

Speciális megoldás, hogy az ezt igénylő munkatársak között adómentes „kultúra utalvány” formájában kerül kiadásra a szolgáltatóktól visszaérkezett keret.

Jellemző felhasználási mód még a szociális támogatási rendszer bővítése a munkáltató szervezésében vagy a dolgozói érdekképviselet bevonásával.

Egyes munkáltatóknál nem házon belül hasznosul a visszaérkező pénz. A társadalmi felelősségvállalás keretében a Vöröskereszthez vagy más szervezethez kerül ez adományként, vagy éppen a munkavállalók önkéntes tevékenységét támogatja majd.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.