Ki, kinek, miről nyilatkozik?

Ki, kinek, miről nyilatkozik?

A lakáscélú támogatás felhasználásának bizonylatolásához 2 igazolás is szükséges lehet.

Az szja. törvény azt írja, hogy az adómentes lakáscélú támogatást hitelintézeten vagy kincstáron keresztül kell adni annak igazolása alapján.
Az NGM rendelet részletezi ezt. Eszerint az a hitelintézet adja majd az igazolást, "amely a munkáltató megbízásából a támogatás átutalását indította".
Ráadásul a dolgozó hitele is egy hitelintézetnél van. Persze ez 2 különböző "bank".

Nézzük csak hova utalhatom a támogatást:
a) a dolgozó saját önálló (giro-képes) hitelszámlájára (itt nem kell igazolás a cél szerinti felhasználásról, mert a dolgozó nem tudja másra költeni a pénzt)
b) a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára (itt sem kell igazolás a cél szerinti felhasználásról, mert a dolgozó nem tudja másra költeni a pénzt)
c) a munkavállaló saját, a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett folyószámlájára 
Ebben az esetben a dolgozó másra is tudná költeni a pénzt, tehát kell még egy igazolás, hogy hitelt törlesztett ebből. Erre jó lesz a folyósításának évére vonatkozó – az összeg felhasználását, a hitel törlesztését igazoló okirat, különösen számla-kivonat. 

Tehát az szja. törvényben nevezett igazolást az a bank vagy az államkincstár adja, akit megbíztunk a pénz elutalásával a fenti 3 fajta lehetőség valamelyikére. (lehet pl. a cég számlavezető bankja)
A felhasználás igazolására pedig akkor lesz pluszban szükségünk, ha pénzt a dolgozó - neki hitelező banknál vezetett - folyószámlájára utaltuk. Persze ilyenkor ezt az utalást indító bank nem biztos, hogy meg tudja adni, hiszen sokszor semmi köze a hitel törlesztéséhez.
Erről igazolást majd a dolgozónak hitelt nyújtó hitelintézet (bank) tud biztosítani. (pl. számlakivonatot) 

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.