Jövőre már nem lehet a tankönyvszámlát elszámolni

Jövőre már nem lehet a tankönyvszámlát elszámolni

Szezon közben változnak az iskolakezdési támogatás szabályai, de szerencsére idén még nem kell alkalmazni az új törvényt.

 

A Magyar Közlönyben július 6-án jelent meg az a törvénymódosítás, mely átírja az iskolakezdési támogatás szabályozását. Szerencsére a módosítás majd 2013. január 1-től lép hatályba, így az idei iskolakezdést még nem érinti.

2012-ben a munkáltató a tanévkezdést megelőző és azt követő 60 napon belül adhat iskolakezdési támogatást a munkavállalói számára. 

Ebben az időszakban kedvező adózással adhatók és használhatók fel az erre a célra szánt (tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető) utalványok, és számolhatók el a munkáltató nevére szóló hasonló tartalmú számlák.

A módosítás szerint 2013-ban a felhasználási időszak bővül, hiszen egészen az év végéig adható, használható majd ez a juttatás. Kényelmetlenséget az okozhat, hogy jövőre a számlák elszámolását már nem teszi lehetővé a személyi jövedelemadó törvény. Kizárólag (papír alapú vagy elektronikus) utalvány formájában adható majd ez a juttatás.

 

Élettársakra idén is figyelni kell

Ahhoz, hogy kedvezményes adózással (összesen 30,94% közteherrel) adjon a munkáltató a dolgozóinak iskolakezdési támogatást, idén is több feltételnek kell teljesülnie.

 

  1. A munkavállaló gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) tanévet kezd 2012. szeptemberében.
  2. Iskolakezdési támogatást az a munkavállaló kaphat, aki a családi pótlékra jogosult szülő vagy e szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa. (Figyelem! A feltételeknek megfelelő házastárs akkor is kaphat ilyen juttatást, ha nem ő a vér szerinti szülő.)

 

Gyakran előforduló hibák, melyek esetén nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás:

  1. A gyermek – bár középiskolába jár - átlépte már a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.
  2. Az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek.
  3. A szülők nem egy háztartásban élnek.

 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a szükséges feltételek fennállását a munkáltató a munkavállaló nyilatkozatával kell, hogy ellenőrizze.

Ezért az iskolakezdési támogatás kiadása előtt mindenképpen érdemes minden munkáltatónak begyűjtenie az érintett dolgozói nyilatkozatát. Ellenkező esetben nem állapíthatja meg a kedvező adózás feltételeit, és jelentősen több közterhet kell majd a juttatás után fizetni.. (30,94% helyett a juttatás feltételei alapján 51,17% vagy bérként adózva közel 100%-ot)

 

 

Hozzászólások >>>

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.