Iskolakezdési támogatás - alapok

Iskolakezdési támogatás - alapok

Ezt a gyermekenként a minimálbér 30%-ig adható juttatást a tanév első napját megelőző 60. naptól év végéig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának vagy társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának.

A juttatást 2014-ben is kizárólag utalvány formájában adhatjuk. Lehet ez papír alapú utalvány, de elérhetők akár elektronikus utalványkártyák is a szolgáltatói piacon.

A speciálisan erre a célra szóló utalványok aztán a törvényi feltételeknek megfelelően tankönyv, taneszköz, ruházat termékkörökre használhatók fel.

Évről évre nagy kérdés, hogy az iskolai tankönyveket hogyan is fizessük utalványokkal. Az utalványszolgáltató kiválasztásánál tehát fontos szempont lehet, hogy a munkatársaid tudnak-e majd az iskolában osztott könyvekért fizetni ezzel. Emellett pl. elektronikus kártyán kisebb adminisztrációval tudjuk átadni a juttatást.

A kedvező 35,7% közteher a fenti keretösszegen belül a juttatás feltételrendszerének betartásával érvényesíthető. A keretösszeg felett adott az iskolakezdési támogatás utalványok után a munkáltatónak egyes meghatározott juttatásként 51,17% közterhet kell fizetni.

A már említett időbeni megkötés és a kedvezményes adózás maximális összege mellett a következőkre kell figyelnünk.

 

A gyermek

 

A gyermek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) vesz részt. Ez nem feltétlenül kell, hogy Magyarországon történjen. Minden EGT államban folyó hasonló képzés jó lesz. A felsőoktatásban tanuló hallgatókra tekintettel azonban nem kaphatnak a szülők ilyen támogatást.

A feltételeknek megfelelő gyermek után mindkét—a rá vonatkozó feltételeknek megfelelő—szülő igénybe veheti ezt a juttatást a minimálbér 30%-ig. 2014-ben ez gyermekenként 30.450 Ft.

 

A szülő

 

A juttatást általában olyan munkavállalók vagy társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai kaphatják, akik családi pótlékra jogosult szülei az előzőekben leírt gyermeknek vagy e szülővel közös háztartásban élő házastársak.

(Itt érdemes a családi pótlék korhatárára is figyelnünk, lehet valaki középiskolás, de már nem jogosult a szülő családi pótlékra, de a 13. 14. tanévben közoktatásban résztvevők is megfelelhetnek a feltételeknek.)

 

Honnan fogjuk tudni mindezt ellenőrizni?
 

Szerencsére az szja. törvény erre is ad választ. A magánszemély nyilatkozata alapján állapíthatjuk meg a kedvezményes adózás feltételeit. Tehát az előzőekről mind nyilatkoztatnunk kell a magánszemélyt, de szerencsére más dokumentumokat nem kell begyűjteni. (így nincs szükség például iskolalátogatási igazolásra).

Ez persze azt is jelenti, hogy nem kell figyelni, hogy máshol kapott-e ilyen juttatást a magánszemély.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.