Iskolakezdési támogatás

Iskolakezdési támogatás

Miért is beszélünk erről most júniusban?
A kedvezményes adózású béren kívüli juttatások közt rendkívül kedvelt elem az iskolakezdési támogatás.

Az iskolás gyermekkel rendelkező szülőknek nagyon jól jön szeptember körül az a kb. 20.000 Ft, melyet mindössze 25% adóval adhatnak a munkáltatók. Vajon tényleg a szülők kaphatják? A szakmai képzése 13. 14. osztályába beiratkozó diák után is ki lehet adni? Bár ezekről a kérdésekről látszólag majd egy-két számmal később kellene beszélnünk, de hamarosan megmagyarázom, hogy így a nyári szünet kezdetekor miért is érdemes szóba hozni ezt a juttatásfajtát.

Ki kaphat iskolakezdési támogatást?

Iskolakezdési támogatást a 70. paragrafus szerint a munkáltató adhat munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

A kiadás feltétele, hogy a magánszemély családi pótlékra jogosult szülő legyen, vagy vele egy háztartásban élő házastársa. Itt bizony minden szó fontos, és érdemes arra is odafigyelni, hogy a törvény szerint meghatározott jogosultak nem feltétlenül a vér szerinti szülők. Emellett teljesülni kell annak a feltételnek is, hogy a jogosultság alapjául szolgáló gyermek az adott év tanévkezdésekor közoktatásban vegyen részt. Leegyszerűsítve ez nálunk általános és középiskolai tanulót jelent. Nem zárul le feltétlenül ez a jogosultság az érettségivel, ha a tanulói jogviszony továbbra is fennáll, és a gyermek még nem nőtte ki a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.

A paragrafus értelmezéséből az is jól látszik, hogy az egy közös gyermek után akár mindkét szülő is kaphat a munkáltatójától 22.050 Ft iskolakezdési támogatást.

Mielőtt iskolakezdési támogatást nyújtunk, érdemes munkáltatóként a fenti feltételekről megbizonyosodnunk. Különösen azért is, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71. paragrafusa külön utasítást ad erre.

Nem iskolalátogatási igazolást kell kérnünk, nem kell családlátogatással, vagy lakcímkártyák ellenőrzésével megbizonyosodnunk a közös háztartásban élésről. A törvény egyértelműen a magánszemély nyilatkozatát jelöli meg, mint a kedvezményes adózás feltételeit megalapozó dokumentumot.

A juttatás kiadásának elterjedt módja az iskola

kezdési támogatás utalvány, mely a törvény szerint tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel. Nagy fájdalma a szülőknek, hogy az iskolakezdéssel járó legnagyobb költségre, az iskolában megvásárolható tankönyvekre csak ritkán fordítható ez az utalványfajta. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére indult azért pár kezdeményezés, ahol is az iskolához közeli könyvesbolt vette magára a tankönyvek értékesítésének feladatát, így ő utalvány elfogadóként képes kezelni az előbbi problémát.

A másik kiadási mód a munkáltatónál történő számlák elszámolása. Ebben az esetben minden a törvény által meghatározott termékkörbe illeszkedő számla befogadható. A számlákra épülő elszámoláshoz kapcsolódóan szinte automatikusan jön a kérdés: kinek a nevére szóljon. Szerencsére a precízen megfogalmazott törvényi keretrendszer erre is megadja a választ: „a munkáltató, illetve a bér kifizetője” nevére szóló számlákat kell elszámolnunk. Az azonosítás céljából érdemes a számlákon akár utólag is feltüntetni a munkavállalók azonosítására szolgáló adatot, hogy később is jól visszakereshető legyen a sok körzőről, tornacipőről szóló számla.

 Előfizetés >>>

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.