Így változhat a cafeteria 2014-re

Így változhat a cafeteria 2014-re

Bár nem ígér alapvető változásokat a béren kívüli juttatások terén a Parlament elé terjesztett adótörvény javaslat, mégis érdemes néhány kedvezményre és szigorításra odafigyelnünk.

1. Nem visszaváltható utalványok

A rendeltetésszerű joggyakorlás fontos követelménye, hogy ha valaki egy adott célra (iskolakezdésre, ruházatra, kulturális belépőre stb.) szóló utalványt kap a munkáltatójától, akkor ezt az utalványt erre a célra használja fel.

Ha azonban egy utalvány visszaváltható, pénzzé alakítható, akkor nem valósul meg a törvényalkotói szándék, így az erre adott kedvezmények nem érik el a kívánt célokat.

Az új adótörvény javaslat csomag ennek szellemében szigorít a kedvező adózású és adómentes juttatások körében alkalmazható utalványok meghatározásán. Eszerint a jövőben egyértelműen kizárja azokat az utalványokat a kedvező adózási körből, melyek visszaválthatóak, készpénzzé alakíthatóak.

 

2. Lakás hitel törlesztés támogatása adómentesen

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak.

A jelentős (folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő) mértékű támogatást a munkavállalók ezidáig lakás vásárlására, építésre és korszerűsítésre használhatták fel.

Bár sok munkavállalónál a már meglévő lakás hiteleinek törlesztéséhez is jól jött volna a támogatás, az eddigi szabályok ezt nem tették adómentesen lehetővé.

Az új javaslat csomag elfogadását követően, a törvényi feltételeknek való megfelelés esetén a jövőben a lakáscélú hitel törlesztését is támogathatja a munkáltató.

 

3. Többet is megéri pénztárba tenni

2013-ban ha valaki például önkéntes nyugdíjpénztárba saját befizetéseket teljesít, akkor – a különleges szabályoktól eltekintve – az összeg 20 százalékát, de legfeljebb 100.000 forintot jóváírnak a számláján. Hasonló kedvezménnyel élhetünk együttesen az egészségpénztár és önsegélyező pénztár estében is.

A jóváírás azonban az összes pénztárnál összeszámolva sem lehet több mint 120.000 forint.

Így például egy önkéntes nyugdíjpénztárban befizetésnél igénybe vehetünk maximum 100.000 forint kedvezményt, de ekkor más pénztárban maximum 20.000 forint jóváíráshoz juthatunk.

Az új adócsomag elfogadása esetén ez a keret növekedhet.

Eszerint is a saját befizetések 20 százaléka lehet a jóváírás értéke, de ez összesen 150.000 forint értéket érhet el a különböző pénztártípusoknál együttesen számolva. Azonban az egyes pénztártípusokra külön-külön nem lenne korlátozás. Így elképzelhető, hogy az összes kedvezményt egyetlen általunk fontosnak ítélt pénztártípusban vesszük igénybe.

 

4. Biztosítások szabályozása

A kockázati biztosítás „havonta, a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan - fizetett díja” 2013-ban adómentes. Sok esetben azonban a biztosítási díj nem havi ütemezésben kerül térítésre, hanem éves, féléves, negyedéves ciklusok alapján. Ilyen esetben az éppen aktuális befizetett díj magasabb lehetett, mint az adott hónapra vonatkozó keret.

A 2014-re vonatkozó javaslat könnyebben értelmezhetővé teszi ezt a helyzetet. Az elfogadásra váró új szabályozás már a befizetett díj egy hónapra vonatkozó értékét figyel az értékhatárhoz viszonyítva, így semmi gondot nem okoz majd a havinál ritkább díjfizetés értelmezése.

 

Új pontosításként jelenik meg az adócsomagban a kockázati biztosítások meghatározásának kiegészítése. A jövőben nem tekintené az adótörvény kockázati biztosításnak azt a biztosítást, melynél a biztosító által adott szolgáltatás nem haladja meg a befizetett díjakat és ezek hozamait. Így az ilyen biztosítások esetén a kockázati biztosításokra vonatkozó kedvezményes adózás lehetőségeit sem vehetnénk igénybe.

 

Az alábbi 5. 6. javaslatok visszavonásra kerültek a döntéshozatal előtt.

5. 500.000  >>>  650.000

 

Ha 2013-ban a béren kívüli juttatásokat összeszámoltuk, akkor az 500.000 Ft összérték felett adott elemek már nem 35,7 % közteherrel adóztak, hanem 51,17 százalékkal.

Egy módosító javaslat ezt a keretet növelné 500.000 forintról 650.000-re.

 

6. Családi napközi

 

Bölcsődei szolgáltatást eddig is téríthetett a munkáltató adómentesen a munkavállalóinak. Ilyen szolgáltatást szerencsés esetben családi napközi is biztosíthat.

Az új javaslat azonban kiegészítené a törvényi szöveget, így egyértelműen belekerülne a bölcsődei szolgáltatás mellé a családi napközi is az adómentesen adható juttatások közé.

7. Sport és kultúra
Már 2013-ban is biztosíthatott a munkáltató évente 50.000 Ft értékben adómentesen sporteseményre illetve kulturális szolgáltatásra szóló belépőt, bérletet a munkatársainak.

Ha azonban a kormány által a zárószavazás előtt az adótörvényekhez benyújtott friss módosító javaslat elfogadásra kerül, akkor korlátlanul juttathat a munkáltató is sportrendezvényekre szóló belépőt. Az új módosítás pontosítaná a támogatatott sporteseményeket is. Eszerint a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényekre szóló belépőjegy, bérlet lenne adómentesen juttatható.

 

Emellett továbbra is megmaradna a kulturális szolgáltatásra szóló belépő, bérlet juttatásának lehetősége is. Ezt a 2013-ban megszokott 50.000 Ft/év értékhatárig nyújthatná jövőre adómentesen a munkáltató a dolgozóinak, de ebbe a keretbe már nem kellene beleszámolni a sportbelépők értékét.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.