Így változhat a cafeteria

Így változhat a cafeteria

Parlament előtt az új törvényjavaslat

2012.10.12-én pénteken került a Parlament elé az a javaslat, mely a jövő évi adótörvények, így a cafeteria szabályainak módosítását is tartalmazza.

Az új szabályok alapvetően nem szabják át a 2012-es rendszert, de néhány új szabályt biztosan meg kell tanulnia a munkáltatóknak.

A friss javaslat a béren kívüli juttatások esetében meghagyná a 2012-ben már megszokott közterhet. A munkáltatónak a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után kell 16 % személyi jövedelemadót és 10 % EHO-t fizetni. (ez összesen 30,94% közteher)

 

Munkahelyi étkeztetés – könnyítések

2012-ben 12.500 Ft/hó értékben adhatott kedvező adózással a munkáltató a telephelyén működő étkezőhelyen munkahelyi étkeztetést a dolgozóinak. Ha azonban külsősök is ettek ezen a helyen, akkor nem lehetett ezt az étkezést utalvánnyal, elektronikus adathordozón elszámolni. 
A friss javaslat szerint 2013-ban a telephelyen működő étkezőhelyen továbbra is biztosítható 12.500 Ft/hó értékig a munkahelyi étkeztetés 30,94% közteherrel, de használható az elszámolásához belső utalvány, adathordozó akkor is, ha a cég dolgozóin kívül mások is esznek ott.

Nagy létszámú, saját étkezővel rendelkező munkáltatóknál ez nagyban megkönnyíti majd a belső étkeztetés támogatását.

 

Megtakarítások közteherrel

Idén adómentesen fizethet kockázati - így majd később megtakarítássá alakuló - biztosítást a munkáltató munkavállalói számára. Az adó és EHO fizetés a jelenlegi szabályok szerint majd a pénzkivonáskor történik.

Az ilyen megtakarítássá alakuló biztosítások esetén 2013-tól a javaslat szerint a befizetett díjak után egyből 51,17% közterhet kell fizetni a munkáltatónak.

Szerencsére a már meglévő szerződések esetén több év átfutási időt engedne az új törvény.

 

Érdemes még várni a tervezéssel

A béren kívüli juttatások szabályai a parlamenti végszavazásig még persze többször módosulhatnak, de jelenlegi szabályokkal már el lehet kezdeni alternatívákat kidolgozni.

A végleges 2013-as cafeteria rendszereket megalkotni azonban csak az elfogadott törvény, az egyes juttatásokhoz kapcsolódó külön rendeletek és a 2013-as minimálbér ismeretében lehet. 

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.