Hogyan változnak a bérek és a juttatások - munkáltatói tervek

Hogyan változnak a bérek és a juttatások - munkáltatói tervek

Bár 2021 szeptemberében a 2022-as munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai.

www.cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan is alakulhat a jövő évi juttatási keretük.

A megkérdezettek összesen 158.199 munkavállalót foglalkoztatnak.

Bár a kutatás nem reprezentatív, de jelentős számban képviseltették magukat a különböző méretű munkáltatók.

 

Juttatási tervek

 

A válaszadók 10,73 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják. Látható ebből, hogy jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően kisebb létszámú munkáltatók (átlagosan 47 fő). Így ez az intézkedés a kutatásban résztvevő munkavállalói állomány 0,15 százalékát érintheti.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a tervek szerint a juttatási keret. Náluk a létszám 2,14 százaléka dolgozik.

Az átlagos csökkentés mértéke 19,55 százalék. (nem vettük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát).

A nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 16,72 százaléka (náluk az érintett munkavállalók 20,44 százaléka dolgozik) növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét.

A tervezett növekedés átlaga 8,02 százalék (nem vettük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát).

Emellett akadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert. Mivel zömében alacsonyabb létszámú munkáltatók nyilatkoztak így, ezért ez a pozitív változás az érintett munkavállalói létszám 0,35 százalékát érintheti.

 

 

Munkabérek 2022

 

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők 158.193 munkavállalót foglalkoztatnak összesen.

Természetesen ez a terület is eléggé bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más értékeket is eredményezhet, mint a munkáltatók jelenlegi válaszai.

 

A kutatást kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkenne nála a munkabérek összege.

A válaszadók 24,75 százaléka nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. Látható, hogy jellemzően a kutatásban résztvevő munkáltatók átlagos méreténél kisebb cégektől érkeztek ezek a válaszok.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják.

 

A tervezett növekedés átlaga 6,78 százalék, ha nem vesszük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.