Hogyan hat a munkáltatókra?

A dolgozók 70%-át foglalkoztató cégeknek nehézséget okozhat a változás

 

A Költségvetési bizottság javaslata alapján az október 1. után kiadott üdülési csekkek esetén a munkáltató már nem érvényesíthetné a kedvező adózást, így ha nem kívánja megfizetni a többlet adót, akkor módosítania kell a 2011-re tervezett juttatások kiadásán.

 

A módosító javaslat indoklása szerint a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésével és elterjedésével összefüggésben indokolatlan az üdülési csekkre vonatkozó kedvező adózási feltételek fenntartása.

A cafeteriatrend.hu megvizsgálta, hogyan érintené a munkáltatókat a személyi jövedelemadóról szóló törvény évközi változása. A felmérésben 173 munkáltató vett részt, akik az általuk megadott adatok alapján 36817 munkavállalót foglalkoztatnak.

 

Azokat, akik nem tervezték, hogy október 1. után biztosítanak üdülési csekket a munkavállalóiknak, nem érinti különösebben a változás. Ilyen helyzetben van a válaszadó munkáltatók 40,46%-a, akik az érintett munkavállalói létszám 16,08 %-át foglalkoztatják.

 

A válaszadó foglalkoztatók 15,61%-a nyilatkozott úgy, hogy érinti őket a változás, de nem fog gondot okozni az átállás. Ők valószínűleg előbbre hozzák az üdülési csekk kiadását vagy Széchenyi Pihenő Kártyán biztosítják majd a tervezett juttatást. Ezeknél a cégeknél az érintett munkavállalói létszám 13,5%-a dolgozik.

 

Jellemzően a nagy létszámú cégeknél okoz majd gondot, hogy az év végére tervezett kiadást előbbre kell hozni, vagy új juttatás formájában kell kiadni azt. Nagy cégméretnél ehhez a változtatáshoz komoly erőforrásokat kell a dolgozói állomány tájékoztatására is biztosítani.

A válaszadó munkáltatók 43,93%-a nyilatkozott úgy, hogy érinti őket a változás, és nehézséget okoz majd nekik a korábbi terveik módosítása. Náluk a felmérésben érintett munkavállalók 70,42 %-a dolgozik jelenleg.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.