Érdemes időben elkezdeni

Érdemes időben elkezdeni

Mikor fizet a nyugdíjpénztár?

 

Sokszor hallunk arról, hogy az állami nyugdíj mellett egyre nagyobb jelentőséggel bírnak majd a magánszemélyek nyugdíj célú megtakarításai.

Ennek egyik módja lehet az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.

Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mikor és miként juthat majd a pénztártag a pénzéhez.

Pedig ezen a területen is komoly változás történt 2013-ra.

 

Eddig is élő alapszabály volt az, hogy a pénztártag a belépést követő 10 évig nem férhetett hozzá a pénzéhez.

A 10. év után a hozamokhoz adómentesen hozzájuthatunk, míg a befizetett, felhalmozott tőkerészhez csak adófizetés mellett.

Ennek az adónak a mértéke az évek múlásával egyre csökken, míg a 21. évben a tőkerész is adómentesen elérhető.

A 10 éves várakozási idő alól csak az jelentett kivételt, ha pénztártag ezelőtt az idő előtt elérte a nyugdíjkorhatárt.

 

- A 2013. január 1-je előtt létrejött tagsági jogviszony esetében a nyugdíjszolgáltatás kifizetése adómentes, ha a tag tagsági jogviszonya a teljesítés (azaz a nyugdíjszolgáltatás kifizetése megkezdésének) évét megelőző harmadik adóévben, vagy azt megelőzően keletkezett. – foglalta össze a cafeteiatrend.hu portálnak Dr. Renneczéder Éva ügyvéd, cafeteria jogi szaktanácsadó.

 

A 2013. január 1-től keletkező önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén azonban a nyugdíjkorhatár elérése ellenére meg kell várnunk a 10 évet, hogy akár nyugdíjszolgáltatás formájában adómentes kifizetést kaphassunk.

A törvényalkotó ezzel az év eleji változással próbálta hangsúlyozni, hogy az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjpénztári pénzek valóban hosszú távú megtakarításként működjenek.

- Nemrég megvalósítható volt, hogy a nyugdíjba vonulás előtt pár évig nagy összegeket tett valaki félre – kihasználva az ezt övező jóváírásokat – aztán a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentesen hozzájuthatott ezekhez. – említette Fata László cafeteria szakértő.

 

Az idén keletkezett önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal érdemes tehát hosszabb távra tervezni, de a magánbefizetéseket jutalmazó adókedvezmények komoly megtakarítást eredményezhetnek.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.