Cafeteria hibaforrás

Cafeteria és motiváció – CSAK ÓVATOSAN!

A tavalyi adóváltozások hatására sokan néznek új szemmel a cafeteriára.

2011-ben nem szerepel a személyi jövedelemadótól szóló törvényben az a tavalyi szabály, hogy a nem nevesített természetbeni juttatásokat minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kellene alkalmazni, vagy csoportokat kellene alkotnunk (melyek meghatározásánál nem vehetjük figyelembe a teljesítményt).

Ennek hatására sok cégnél felmerül a gondolat, hogy speciális, eddig nem megszokott szabályokhoz köti a cafeteria rendszerét.

Fata László a Cafeteria TREND magazin szakértője azonban óvatosságra inti a munkáltatókat.

A szakértő szerint a juttatások mértékének meghatározására jó iránymutatást kínál a munkajog.

Eszerint az azonos munkakörök, azonos teljesítmény esetén azonos juttatásokat kell megállapítanunk. Így ha ezen belül eltérünk 2011-ben a béren kívüli juttatásokkal, akkor bizony jó, ha van erre valami írásos határozata, indoklása a munkáltatónak

A béren kívüli juttatások nagy részénél azonban minden indoklás elfogadható, amit a munkajog is megenged.

 

Pénztárak külön szabályai

Vannak azonban olyan béren kívüli juttatások, melyekre újabb szabályokat is figyelembe kell vennünk. Az önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár alkalmazása esetén az önkéntes pénztárakról szóló törvény 12. paragrafusa kimondja, hogy a munkáltatói hozzájárulás minden pénztártag munkavállalóra nézve azonos összegű vagy a munkabérének azonos százaléka lehet.

Ettől csak úgy lehet eltérni, ha a dolgozó a munkáltatótól írásban kéri a munkáltatói hozzájárulás teljes összegének, vagy egy részének szüneteltetését, megszüntetését.

Így bizony munkáltatóként nem hozhatunk saját hatáskörben olyan döntést, belső szabályt mellyel csökkentjük az önkéntes pénztárakba történő utalás mértékét, hiszen ilyenkor egyértelmű, hogy nem a munkavállaló mondott le erről.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.