Cafeteria 2013 - hogyan változik?

Cafeteria 2013 - hogyan változik?

Magasabb közterhek, bővülő juttatási lehetőségek. Hogyan reagálnak a munkáltatók?

A béren kívüli juttatások EHO-jának 10-ről 14 százalékra növekedésével sokan hasonló mértékű cafeteria csökkenéssel számoltak, melyet csak erősíthet, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások gyakran a juttatások csökkentésével spórolnak a túléléshez.

Szerencsére a közteher növekedésnél kisebb mértékben csökkent a kiadott juttatások nettó értéke 2012-ről 2013-ra.

Ezt látszik igazolni a cafeteriatrend.hu oldal felmérése, melyben 711 munkáltató juttatási rendszeréről beérkező adatokat dolgozta fel Fata László cafeteria szakértő.

 

Míg tavaly ilyenkor a válaszadók 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét, addig a felmérés szerint idén mindössze 4,3 százalék fordult ehhez a drasztikus lépéshez.

Emellett 1,7% éppen 2013. elején kezdte el használni a kedvező adózású elemeket a juttatási rendszerében.

Persze a növekvő terhek miatt az összkép 2013-ra visszaesést mutat. A válaszadók 31 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét. Ez az érték egy éve 52,6% volt.

 

Míg 2012. elején a munkáltatók 9,1% számolt be növekedésről, addig az idén jelentősen többen (16,4%) szolgáltak ilyen jó hírrel.

Átlagolva változások mértékét idén nettó 2,2 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2012-ben. Ez az érték kisebb, mintha a cégek a teljes EHO teher növekedést a munkavállalókra terhelték volna.

Fata László cafeteria szakértő szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező eredmény. Míg 2012-ben a mért csökkenés néhány százalékkal nagyobb volt a kedvező adózású juttatásokra rakódó plusz köztehernél, addig idén pont fordított a helyzet. Így várhatóan az államháztartás innen származó bevételei is növekedni fog 2013-ban.Változás

 

Honnan fizessük a közterheket?

Elterjedt munkáltató gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10.000 Ft értékben szeretné tölteni például a SZÉP Kártyáját – kedvező adózás mellett – 13.570 Ft fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 35,9 százaléka  2013-ban. A válaszadó munkáltatók 47,4 százaléka azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó és EHO terheit.

A többiek (7-8%) vagy csak az EHO-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra, míg 9,3% egyéb elosztást alkalmaz.

Közteher

 Összetett étkezés

2013-ra is többféle kedvező adózású juttatással támogathatja a munkáltató a dolgozók étkezését. Sokan ki is használják ezt. A válaszadók 64,6 százaléka többfajta juttatást is elérhetővé tesz erre a célra.

A legtöbben a „hideg” étkezésre is költhető Erzsébet utalványt kínálják. 76,9% szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 54,5 százaléka biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. 9,58 százalék kihasználja a munkahelyi étkeztetés lehetőségét is.

Étkezés támogatása

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.