A munkáltatók 30 százaléka érintett

A munkáltatók 30 százaléka érintett

A munkáltatók 30%-ának gondot jelent a törvényi változás

Egy nyári törvénymódosítás következtében 2013. január 1-től az iskolakezdési támogatást már csak utalvány formájában biztosíthatják a munkáltatók.

Idén még háromféleképpen kaphatják ezt a dolgozók.

A legritkábban alkalmazott megoldás, hogy tankönyvet, taneszközt vagy ruházatot kapnak a munkavállalók. Gyakoribb megvalósítási mód, hogy a szülők elvégzik a bevásárlást, és a munkáltató nevére kérnek az előbbi termékkörre vonatkozó számlát. Ezt követően a foglalkoztató térítheti ezek ellenértékét.

A legtöbben kifejezetten iskolakezdési támogatásra szóló utalványt adnak, hiszen ez kevesebb adminisztrációval jár, mint a számlák gyűjtögetése. 

Éppen ez volt az indoklás annak a törvénymódosításnak is, mely 2013-ban már csak ezt az utat engedi kedvező adózással megvalósítani a munkáltatóknak.

Vajon mennyien vannak, akiket kedvezőtlenül érinthet ez a változás? Erre a kérdésre kereste a választ a www.cafeteriatrend.hu weboldal, mikor 2012. augusztus végén 244 hírlevél olvasójának véleménye alapján összeállított egy körképet.

A válaszadók 17 százaléka nem biztosít iskolakezdési támogatást, így nyilván rájuk nem lesz hatással a személyi jövedelemadó törvény átalakítása.

53 százalék nyilatkozott úgy, hogy ők eddig is az utalványos formát részesítették előnyben, így nem érinti őket a módosítás.

A felmérésben résztvevő munkáltatók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ők bizony számoltak el számlákat az iskolakezdési támogatás kiadásánál, így jövőre bizony át kell gondolniuk a rendszert.

A jelenleg alkalmazott módszertől függetlenül sokan panaszkodtak arra, hogy a tankönyvek utalvánnyal való vásárlása nagy nehézséget okoz. Bár vannak már egyedi kezdeményezések ennek megoldására, de legtöbbször az iskolában osztott tankönyvekre az iskola nem fogadja be az iskolakezdési támogatásra szóló utalványokat.

 

A felmérsről szóló interjút itt hallgathajta meg 10:22 percnél:

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-08-23

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.