Hogyan változnak a bérek és a juttatások - munkáltatói tervek

Hogyan változnak a bérek és a juttatások - munkáltatói tervek

Bár 2021 szeptemberében a 2022-as munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai.

www.cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan is alakulhat a jövő évi juttatási keretük.

A megkérdezettek összesen 158.199 munkavállalót foglalkoztatnak.

Bár a kutatás nem reprezentatív, de jelentős számban képviseltették magukat a különböző méretű munkáltatók.

 

Juttatási tervek

 

A válaszadók 10,73 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják. Látható ebből, hogy jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően kisebb létszámú munkáltatók (átlagosan 47 fő). Így ez az intézkedés a kutatásban résztvevő munkavállalói állomány 0,15 százalékát érintheti.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a tervek szerint a juttatási keret. Náluk a létszám 2,14 százaléka dolgozik.

Az átlagos csökkentés mértéke 19,55 százalék. (nem vettük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát).

A nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 16,72 százaléka (náluk az érintett munkavállalók 20,44 százaléka dolgozik) növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét.

A tervezett növekedés átlaga 8,02 százalék (nem vettük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát).

Emellett akadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert. Mivel zömében alacsonyabb létszámú munkáltatók nyilatkoztak így, ezért ez a pozitív változás az érintett munkavállalói létszám 0,35 százalékát érintheti.

 

 

Munkabérek 2022

 

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők 158.193 munkavállalót foglalkoztatnak összesen.

Természetesen ez a terület is eléggé bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más értékeket is eredményezhet, mint a munkáltatók jelenlegi válaszai.

 

A kutatást kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkenne nála a munkabérek összege.

A válaszadók 24,75 százaléka nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. Látható, hogy jellemzően a kutatásban résztvevő munkáltatók átlagos méreténél kisebb cégektől érkeztek ezek a válaszok.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják.

 

A tervezett növekedés átlaga 6,78 százalék, ha nem vesszük figyelembe az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát.

Juttatások 2022.


Frissítve 2022.01.04.
Összeállí­tottam egy 33 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2022-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Kerékpár használat adómentesen


  • SZÉP Kártya legfrissebb szabályai


  • Hogyan használjam ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

"Magyarország első számú, hiteles szakmai fórumának tartom."

Marschall Ildikó

Főkönyvelő

Sonnwald Kft.

"Fata László egyszerűen és könnyen érthető módon gyújt fényt a cafeteria adózás sokszor vad homályában."

Király Boglárka

HR munkatárs

Budapesti Városigazgatóság Zrt.

"Az állandó jogszabály változások nyomon követésében nagy segí­tség, a jó tippekkel együtt."

Szűcs Sándorné

gazdasági vezető

Budaőrs