Iskolakezdési támogatás

Iskolakezdési támogatás

Miért is beszélünk erről most júniusban?
A kedvezményes adózású béren kívüli juttatások közt rendkívül kedvelt elem az iskolakezdési támogatás.

Az iskolás gyermekkel rendelkező szülőknek nagyon jól jön szeptember körül az a kb. 20.000 Ft, melyet mindössze 25% adóval adhatnak a munkáltatók. Vajon tényleg a szülők kaphatják? A szakmai képzése 13. 14. osztályába beiratkozó diák után is ki lehet adni? Bár ezekről a kérdésekről látszólag majd egy-két számmal később kellene beszélnünk, de hamarosan megmagyarázom, hogy így a nyári szünet kezdetekor miért is érdemes szóba hozni ezt a juttatásfajtát.

Ki kaphat iskolakezdési támogatást?

Iskolakezdési támogatást a 70. paragrafus szerint a munkáltató adhat munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

A kiadás feltétele, hogy a magánszemély családi pótlékra jogosult szülő legyen, vagy vele egy háztartásban élő házastársa. Itt bizony minden szó fontos, és érdemes arra is odafigyelni, hogy a törvény szerint meghatározott jogosultak nem feltétlenül a vér szerinti szülők. Emellett teljesülni kell annak a feltételnek is, hogy a jogosultság alapjául szolgáló gyermek az adott év tanévkezdésekor közoktatásban vegyen részt. Leegyszerűsítve ez nálunk általános és középiskolai tanulót jelent. Nem zárul le feltétlenül ez a jogosultság az érettségivel, ha a tanulói jogviszony továbbra is fennáll, és a gyermek még nem nőtte ki a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.

A paragrafus értelmezéséből az is jól látszik, hogy az egy közös gyermek után akár mindkét szülő is kaphat a munkáltatójától 22.050 Ft iskolakezdési támogatást.

Mielőtt iskolakezdési támogatást nyújtunk, érdemes munkáltatóként a fenti feltételekről megbizonyosodnunk. Különösen azért is, mert a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71. paragrafusa külön utasítást ad erre.

Nem iskolalátogatási igazolást kell kérnünk, nem kell családlátogatással, vagy lakcímkártyák ellenőrzésével megbizonyosodnunk a közös háztartásban élésről. A törvény egyértelműen a magánszemély nyilatkozatát jelöli meg, mint a kedvezményes adózás feltételeit megalapozó dokumentumot.

A juttatás kiadásának elterjedt módja az iskola

kezdési támogatás utalvány, mely a törvény szerint tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel. Nagy fájdalma a szülőknek, hogy az iskolakezdéssel járó legnagyobb költségre, az iskolában megvásárolható tankönyvekre csak ritkán fordítható ez az utalványfajta. Ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére indult azért pár kezdeményezés, ahol is az iskolához közeli könyvesbolt vette magára a tankönyvek értékesítésének feladatát, így ő utalvány elfogadóként képes kezelni az előbbi problémát.

A másik kiadási mód a munkáltatónál történő számlák elszámolása. Ebben az esetben minden a törvény által meghatározott termékkörbe illeszkedő számla befogadható. A számlákra épülő elszámoláshoz kapcsolódóan szinte automatikusan jön a kérdés: kinek a nevére szóljon. Szerencsére a precízen megfogalmazott törvényi keretrendszer erre is megadja a választ: „a munkáltató, illetve a bér kifizetője” nevére szóló számlákat kell elszámolnunk. Az azonosítás céljából érdemes a számlákon akár utólag is feltüntetni a munkavállalók azonosítására szolgáló adatot, hogy később is jól visszakereshető legyen a sok körzőről, tornacipőről szóló számla.

 Előfizetés >>>

Cafeteria 2014


Ismerje meg az új szabályokat!
Összeállí­tottam egy 31 oldalas anyagot a béren kívüli juttatások 2014-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Tényleg egységesen kell adni a pénztárakat?
  • Milyen dokumentumokra lesz szükségem?
  • Hogyan költsem el?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!

Rólunk mondták

"László nagyon jó előadói készséggel, jó humorérzékkel, és hitelesen adja át az ismereteket"

Szabó Márta

HR munkatárs

HUMANsoft Kft

"Minden konferencia nyújt valami újat, biztosan számíthat rá az ember, hogy a részvételnek csak pozitív hozománya lesz."

Kissné Varga Magdolna

kiemelt szakértő

Mátrai Erőmű Zrt.

"Az információk naprakészek, közérthető megfogalmazások. Arra is felhívja a figyelmet, amire nem gondolnánk. Esztétikus nyomdai megjelenés."