Az élettársak is közeli hozzátartozók lesznek

Az élettársak is közeli hozzátartozók lesznek

Ha alaposan olvassuk a Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó rendeletet, akkor kiderül, hogy az élettársi kapcsolatot pozitívabban közelíti meg, mint ahogy eddig megszoktuk.

 

A Széchenyi Pihenő Kártyára vonatkozó új kormányrendelet szerint a munkavállalók közeli hozzátartozói is kaphatnak társkártyát, mellyel költhetnek a dolgozói keretből. A rendelet azonban kibővíti az eddig megszokott közeli hozzátartozói kört. A társkártyára az élettársak is jogosultak lesznek.

 

Ha egy-egy béren kívüli juttatás esetén szóba került, hogy részesülhetnek ebből a közeli hozzátartozók is, akkor legtöbbször a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (PTK) 685. § b) paragrafusát vehettük alapul.

Eszerint a munkavállaló alábbi hozzátartozói kaphattak pl. üdülési csekket a munkáltatótól:

házastárs, testvér, szülő, gyermek, nagyszülő, unoka, bejegyzett élettárs, örökbefogadott gyermek, mostoha gyermek, nevelt gyermek, örökbe fogadó szülő, mostohaszülő, nevelőszülő.

 

Bár ennél a listánál is okozott egy kis keveredést 2010-ben, hogy ismerkedtünk a bejegyzett élettárs fogalmával. Sokan még ma is meglepődnek azon, hogy ez a kapcsolat csak azonos nemű párok esetén jöhet létre.

 

A Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló rendelet szerint a munkavállaló a közeli hozzátartozói részére is igényelhet társkártyát a munkáltatójánál, melynek segítségével ez a hozzátartozó is költhet a dolgozói keretből.

Újdonság azonban, hogy az új kártyára vonatkozó szabályozás kibővíti a közeli hozzátartozók fogalmát, a korábbi PTK-ban szereplő definícióhoz képest. Kifejezetten ehhez a kártyához kapcsolódva közeli hozzátartozónak kell tekintenünk a rendelet szerint az élettársakat is.

Tehát Széchenyi Pihenő Kártyához társkártyát már nemcsak az azonos nemű, hanem ellenkező nemű élettársának is igényelhet a munkavállaló.

Juttatások 2019


Frissítve 2019.06.21.
Összeállí­tottam egy 28 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2019-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Hogyan alakulnak a közterhek a szocho. törvény változás után?


  • Mi marad kedvező adózású?


  • Hogyan használjam ezeket

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

Minden egyes kérdésre maximálisan kielégítő választ kaptam.

Méreg Brigitta

HR coordinator

Cosma Alu Structures Kft.

"A juttatásokkal foglalkozó szakemberek számára kihagyhatatlan rendezvény."

Empergel Irén

Kompenzációs és juttatási mt.

Magyar Posta Zrt.

Most sem csalódtam, sok újat, érdekeset hallottam, ami a jövő évi munkámat fogja segíteni.

Kármánné Erika

Munkaügyi ügyintéző - bérszámfejtő

Tresser Restaurants Kft.