Munkáltatói reakciók - kutatás beszámoló

Munkáltatói reakciók - kutatás beszámoló

2020.05.19-én zártuk azt a kutatást, melyben azt vizsgáltuk, hogyan reagálnak a munkáltatók a szocho csökkentésre, és arra, hogy az akkori információk szerint 2020.06.30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a béren kívüli juttatásként adott SZÉP Kártyára.

A kutatáshoz kapcsolódó kérdőívet 330 válaszadó töltötte ki.

 

Azt tapasztaljuk, hogy sokféle módon reagálnak a változásra a munkáltatók, de megfigyelhetünk elterjedtebb megoldásokat.

 

 

 

SZÉP Kártya változások

 

A válaszadók 44 százaléka az év elején tervezett rend szerint adja továbbra is a SZÉP Kártya juttatást, viszont náluk is jelentkezni fog az adócsökkentésből adódó megtakarítás.

Közülük (az összes válaszadó) 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy ez a megtakarítás a munkáltatónál marad.

A kutatásban résztvevő munkáltatók 20 százalékánál azonban a munkavállalóknak adott juttatások értékét növeli az adócsökkentés miatt megmaradó összeg.

 

A korábbi információk szerint 2020.04.22-től 2020.06.30-ig tartó időszakban elérhető 15 százalékos adóteher hatására a válaszadók 32 százaléka módosított volna az előzetes tervein, és a 2020-ra tervezett összegből a lehető legtöbbet kiadja 06.30-ig.

Ebben a csoportban azok vannak többen, akik a munkavállalóiknak továbbadják a megtakarítást.

Az összes kutatásban résztvevő munkáltató 20 százaléka hozza előbbre a kifizetéseket úgy, hogy az adócsökkentés miatt megmaradó összeg a munkavállalóknak adott juttatások értékét növeli.

12 százaléknál azonban az átütemezéssel megtakarított pénz a munkáltatónál marad.

 

A válaszadók 4 százalékánál az adócsökkentés hatására eddig nem tervezett PLUSZ összegeket tölt a munkáltató a munkavállalók SZÉP Kártyájára.

 

Emellett 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy tervei szerint idén nem ad SZÉP Kártya juttatást.

 

A munkáltatók 11 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a felsoroltakon kívül egyéb megoldást követ.

 

 

Szocho csökkenés 07.01-től

 

A válaszadók 16,5 százaléka mondta azt, hogy náluk a cafeteria rendszerben a munkavállalók újra nyilatkoznak a fennmaradó keretről, és a második félévben eszerint az új igénylés szerint kapják majd a juttatásaikat.

 

10 százalék nem nyilatkoztatja újra a munkatársait, hanem a korábban egyeztetett rend szerint, de magasabb nettó összegben kapják a dolgozók a béren felüli elemeket.

 

A kutatásban résztvevő munkáltatók 7 százaléka nem számolja át év közben a tervezett juttatások értékét, hanem év végén határozhatják meg a munkatársak, hogy milyen formában veszik igénybe a fennmaradó összeget. 

Emellett 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy az év végén valamilyen fix juttatási formában – nem a dolgozó új nyilatkozata alapján – adja ki a munkavállalóknak az adócsökkenés miatt megmaradt pénzt.

 

Látható tehát, hogy a válaszadók 41,5 százalékánál az egyéni juttatási értékeket előbb vagy utóbb megkapják a munkavállalók. 

 

Emellett 2 százaléknál bár a munkavállalók egyénileg nem kapják meg az adócsökkenés miatt megmaradó pénzt, de a munkáltató ezt visszaforgatja a közösség számára, és mindenki számára hasznos projektekre költi. (pl. közös rendezvények, közös terek, infrastruktúra)

 

A válaszadók 34,5 százalékánál viszont az adócsökkenésből fennmaradó összeget nem kapják meg a dolgozók. Ezt a munkáltató más területen használja fel.

 

(A munkáltatók 11 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a felsoroltakon kívül egyéb megoldást követ. Emellett szintén 11 százalék mondta azt, hogy nem működtet cafeteria rendszert.) 

Juttatások 2020


Frissítve 2020.07.29.
Összeállí­tottam egy 28 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2020-as szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Hogyan alakulnak a SZÉP Kártya új szabályai?


  • Mi marad kedvező adózású?


  • Hogyan használjam ezeket

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

"Jól felkészült előadókkal, hasznos információkkal és jó humorérzékkel megtartott előadás."

Pappné Bubenkó Anita

Költségvetési ügyintéző / közgazdász

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal

Az egyes béren kí­vüli juttatásokra vonatkozó törvények kifejtése és azok gyakorlatba való átültetése sok segí­tséget jelent számomra valamint nagyban elősegí­ti ezek helyes betartását.

Szlapák Angelika

személyügyi munkatárs

Elmű Nyrt.

Imádom a Cafeteria TREND konferenciát. Tudom, hogy itt mindig választ kapok a kérdéseimre, és rengeteg plusz, inspiráló gondolatot, ötletet is kapok. Fata László könnyed, humoros, mégis informatív stílusa egyedülálló.

Seibert Evelin

HR specialista

WHC Holding Kft.