Üdülési csekket vagy Széchenyi Pihenő Kártyát válasszak?

Üdülési csekket vagy Széchenyi Pihenő Kártyát válasszak?

Az elmúlt napokban egy átlagos, a 2011-es cafeteria rendszerét rohamtempóban tervezgető munkáltató csak kapkodhatta a fejét, amikor a juttatási kínálatot szerette volna összeállítani a dolgozói számára. Már-már úgy tűnt, hogy a szokott időben ismertek az adótörvények, megérkezett az új minimálbérről is az információ, de az üdülést, pihenést segítő juttatási elemek körül nagy bizonytalanság keletkezett.

„Megszűnik a Nemzeti Üdülési Alapítvány!”… „A napokban érkezik a Széchenyi Pihenő Kártya szabályozása!” - hozták a szalagcímek.



Máris kerestem Máthé Rékát a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetőjét, hogy szembesítsem a munkáltatóktól érkező kérdésekkel.

- Valóban igaz, hogy nyár óta 63 alapítvány – köztük az MNÜA – átszervezésén munkálkodik a Kormány, de ez nem jelenti azt, hogy a csekket ne lehetne 2011-ben kiadni a dolgozóknak. Természetesen a munkavállalók a 2010-es évhez hasonlóan fogják tudni felhasználni ezt a juttatásfajtát, melyet az SZJA 2010. évi CXXIII. számú törvényének 2011-re vonatkozó béren kívüli juttatásokat szabályozó paragrafusi biztosítanak. – válaszolta Máthé Réka.

A beszélgetésünk további részében megerősített azt is, hogy a Cafeteria Panoráma konferencián elmondott terveiből már kettőt meg is valósítanak 2011. január 1-től.

A csekkek munkáltatók által magasnak tartott kezelési költsége – melyből az Alapítvány a szociális üdültetést biztosítja – 1%-al csökken. Emellett évről évre folyamatosan dolgoznak a címletezés javításán.

Míg mondjuk a 38.000 Ft értéken automatikusan címletezett tömb 2009-ben 2 tízezrest is tartalmazott, 2010-ben már egy tízezres és három ötezres volt benne. 2011-ben egy tízezresből 2 ötezresből 7 kétezresből és 4 ezresből állítja össze a szolgáltató a tömböt automatikus címletezés esetén.

 

Munkáltatók válaszolnak

Mivel azonos (19,04%-os) adózási körben nyújtható a Széchenyi Pihenő Kártya és az Üdülési csekk és előreláthatólag lesznek közös felhasználási területei, ezért a Cafeteria TREND magazin 2010.12.02-én megkérdezte a hírlevél olvasót, ők melyik juttatással tervezik a 2011-es cafeteria rendszerüket.

Válaszok:
Üdülési csekket adunk: 62,16%
Széchenyi Pihenő Kártyát adunk: 4,73%
Mindkettő juttatás bekerül a kínálatba: 14,86%
Egyiket sem adjuk: 5,41%
Most nem tudom eldönteni: 12,84%


A 148 munkáltatói válaszból az látszik, hogy az elmúlt napokban csak növekedett a bizonytalanság. A hírek, a Széchenyi Pihenő Kártya éppen kialakuló törvényi környezete hatására a válaszadók majdnem 13%-a bizonytalan.

Akik egyik juttatást sem adják jövőre, főleg azzal indokolják döntésüket, hogy a rendelkezésükre álló forrásból már nem telik az étkezési támogatás felett más juttatások kiadására.

Az új kártya mellett a válaszadók szerint a várhatóan alacsonyabb költség, és kevesebb adminisztráció szólna és az, hogy tovább bővíthető vele a cafeteria rendszer kínálata. Egy magasabb juttatási keretösszegnél kedvező a munkavállalók számára, ha sok lehetőség nyitott számukra, hiszen így könnyebb az egyénenként legkedvezőbb juttatási csomagot összeállítani.

 

Az üdülési csekk 2011-es juttatása mellett - az ezt használni kívánó 62,16% válaszadó - fő érvként az fogalmazta meg, hogy míg az új kártya körül sok a bizonytalanság, addig az üdülési csekk egy dolgozók által kedvelt, ismert, megszokott juttatásfajta, melyet ők széles körben, vidéki kis elfogadóhelyeken is fel tudnak használni.

Az új kártya bevezetése tehát nem csak abban hoz majd új feladatot, hogy a munkáltatók megismerjék ennek szabályozási hátterét, felhasználhatóságát, hanem mindezt az információt el kell juttatni a munkavállalókhoz is.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.