Nem elég az iskolalátogatási igazolás

Nem elég az iskolalátogatási igazolás

Ezekre a feltételekre mindenképpen érdemes figyelnie az iskolakezdési támogatás kiadásánál!
 

Mivel az iskolakezdési támogatást a tanévkezdést megelőző és azt követő 60 napig biztosíthatja a munkáltató a munkavállalójának ezért a juttatással nem is szükséges megvárni a tanév kezdetét.

Minden dolgozó szívesen fogadja, ha már a tanévkezdés előtt használhatja a tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető juttatását.

Mivel adható juttatásról beszélünk, ezért legtöbbször a munkáltató pénztárcája dönti el, hogy milyen mértékben tudja kimeríteni az adótörvények által kedvező adózással minden jogosult szülőnek, minden gyermek után juttatható maximális 23.400 forintot.

 

Mára szerencsére egyre kevésbé jellemző az a gyakorlat, hogy iskolalátogatási igazolást gyűjt be a munkáltató a juttatásban részesített dolgozóitól. Ez a felesleges adminisztrációs lépés kellően megnehezíti a juttatás korai kiadását, másrészt az így megszerzett dokumentum egyáltalán nem óvja meg a munkáltatót egy későbbi adóhiány megállapításától, hiszen a juttatásra való jogosultsági feltételek töredékére ad csak biztosítékot.

Ráadásul a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint a munkáltatónak a munkavállaló nyilatkozata alapján kell megállapítania, hogy kedvező mértékű adót (19,04%) kell majd fizetnie, vagy ennél jóval többet.

 

Kik jogosultak az iskolakezdési támogatásra?

Ha megvizsgáljuk a jogosultság kérdését, egyből látszik, hogy több feltételnek kell együtt teljesülnie, hogy megússzuk kedvező adófizetéssel, ezért a munkavállaló nyilatkozatának mindegyikre bizonyosságot kell adnia.

Első feltételként a gyermeknek közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kell tanévet kezdenie 2011. szeptemberében. Ezután vizsgálnunk kell a szülők jogosultságát is.

Családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe az iskolakezdési támogatást.

Ha a gyermek után már nem folyósítható családi pótlék (pl. kora miatt), ha a szülők nem élnek házasságban vagy egy háztartásban, akkor bizony egyik vagy másik félnél nem adható kedvező adózással iskolakezdési támogatás.

Ellenben a családi pótlékra jogosult szülővel élő házastárs akkor is igénybe veheti az adótörvények kedvezményét, ha nem ő a vérszerinti szülő.

 

Szerencsére a valóságban a munkáltató relatív egyszerűen ellenőrizheti a feltételeket a munkavállaló nyilatkozatával. A juttatónak nem kötelessége a nyilatkozat tartalmát „lenyomozni”, és a valótlan nyilatkozat jogkövetkezményei is már a munkavállalót terhelik.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.