Kutyabarát munkahely - megvalósítás

Kutyabarát munkahely - megvalósítás

Mire figyeljen a munkáltató, és hogyan készüljön fel a munkavállaló?
Hogyan kezeljük a kockázatokat, és milyen sikerekre számíthatunk?

A kutyások közt is megoszlanak a vélemények, hogy a munkahelyen van-e helye a kutyának vagy éppen zavarná a munkavégzést. Nem könnyebb a munkáltatók helyzete sem.

2017. szeptember 14-én a Cafeteria TREND által szervezett Élmények a munkahelyen konferencián a résztvevő szakértők, munkáltatók részletesen körbejárták a témát.

Az ötletgyűjtésnek dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd, a kutyabarat.hu egyik alapítójának előadása adott keretet. Jogi oldalról nincs külön szabályozás a kutyabarát munkahelyekre. Ahol tehát ezt külön törvény nem tiltja, ott a munkáltatónak lehetősége lesz nyitni ebbe az irányba.

 

Munkáltatói előnyök

A munkáltatói előnyöket a konferencián Mihály Gabriella az Emarsys Technologies Kft. Communications Managere és Misinszki Ákos az Insomnia Reklámügynökség ügyvezető igazgatója gyűjtötte össze a résztvevők számára.

Mindkét munkahelyen organikus módon, dolgozói igények alapján jelentek meg a kutyák, és ma már átlagosan naponta 5-6-an is vannak a munkahelyen. Az Insomnia Reklámügynökség 2016-ban el is nyerte az Év kutyabarát munkahelye közönségdíját.

A közvetett előnyök közt a kerekasztal beszélgetés minden résztvevője megjegyezte, hogy a kutyás munkavállaló kevésbé stresszes. Mivel felelős gazdaként a kutya időbeosztására különösen figyelnie kell, ezért a munkaidejét is hatékonyan osztja be. Vizler-Nyirádi Luca szociológus, a kutyabarat.hu felelős szerkesztője szerint ezért nem fenyegeti a munkáltatókat az a veszély, hogy a kutyás munkatársaknál a kutya jelenléte a munka rovására menne.

Ráadásul a kutyák jelenléte megfelelő keretek közt rendkívül pozitívan hat a munkahelyi légkörre.

A közvetetlen előnyök közt a munkáltatóknál a vonzó munkaerőpiaci helyzet került először szóba. Mihály Gabriella említette, hogy bizony előfordul, hogy a kutyás munkatárs hozza az új munkavállalókat, pályázókat az ismeretségi köréből. A kutyások körében nem forintosítható előnyöket megerősítette Misinszki Ákos is.

 

Az első lépések

Munkáltatói oldalról célszerű a bevezetés előtt megvizsgálni azt, a munkavállalói igényeket, ellenérzéseket. Amennyiben van igény egy ilyen fejlesztésre érdemes fokozatosan haladni.

A munkáltató meghatározhatja, hogy mely napokon, milyen időszakban érkezhetnek kutyák a munkahelyre. Lehet erre egy kijelölt tér, vagy speciális munkahelyek, munkaállomások, ahol a kutyások dolgozhatnak, ha kutyával érkeznek – foglalja össze az ötleteket Fata László juttatási szakértő.

Akár próbanapot is engedélyezhet a cég, hogy lássa a hatásokat, problémákat. Horváth-Tóth Boglárka Klicker Consulting alapítója, vezető trénere szerint a kutyák számára is hasznos lehet ez a próba időszak, hiszen a gazdi sem tudhatja előre, hogy miként viselkedik a kutyája a munkahelyi környezetben.

Szociális oldalról a kutyás és kutya nélküli munkatársak bevonásával ki kell alakítani egy olyan belső szabályrendszert, amelyet be kell tartani a munkahelyen.

Vizler-Nyirádi Luca szociológus, a kutyabarát.hu felelős szerkesztője szerint a munkáltatói szabályok megalkotásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, vagy viseli el a közelségüket, sőt sokan félnek is tőlük. Így a gazdáktól az is elvárható, hogy a közös terekben pórázon közlekedjenek a kutyájukkal, mindenképpen fegyelmezzék, ha nem megfelelően viselkedne.

 

Elvárások a gazdákkal szemben

A kutyabarát munkahelyek sikerének egyik kulcsa a felelős, kutyáját jól ismerő gazda. Emellett – ahogy dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéd megjegyezte – a gazda polgárjogi és büntetőjogi felelősséggel is tartozik a kutyája által okozott károkért.

Fontos szabály, hogy kerüljük a munkavállalókat, ügyfeleket zavaró viselkedést.

Fontos, hogy a kutya rendelkezzen a szükséges oltásokkal, és az ezt igazoló oltási könyvet a gazda tartsa is magánál.

 

A környezeten kívül a kutyás munkavállaló felelősséggel tartozik a kutyájáért is.

A kutya megfelelő elhelyezéséhez célszerű a munkahelyen kialakítani számára egy nyugodt, védett, fal melletti helyet, melyet saját pokrócával, játékával tehetünk otthonosabbá, megmutatva a kutyának is, hogy ez a helye.

A gazdáknak érdemes előre felderíteni a kutyák lemozgatására alkalmas helyet és az oda vezető utat.

Sokat segíti a kutyák lemozgatását a speciálisan erre kialakított helyek.

- Nagyobb létszámú kutyát fogadó munkáltató esetén kifizetődő lehet kültéri vagy akár beltéri kutya játszótér kialakítása, hiszen így hamarabb, fáradtabb kutyával térnek vissza a munkatársak munkába – említette a követendő példát a Vizler-Nyirádi Luca.

 

Elvárások a kutyákkal szemben

A kutyabarát munkahelyre érkező kutya legyen nyugodt jól szocializált, szobatiszta.

Azonban nem minden kutya alkalmas arra, hogy a munkahelyen töltse a napjait.

Ha a munkáltató esetleg bizonytalan abban, hogy a munkatársai kutyái alkalmasak-e az előttük álló változásra, akkor kutyák képzésével foglalkozó szakemberekhez fordulhatnak – említi Boronyák Szandra a Klicker Consulting szakmai vezetője.

 

Elvárások az infrastruktúrával szemben

A kutyák számára ideális a nyugodtabb, például fal melletti hely, mely közel esik a gazda tartózkodási helyéhez.

Az egy térben elhelyezkedő kutyák száma is fontos kérdés lehet a tervezéskor, így a kisebb létszámú irodai munkahelyek kedvezőbbek lehetnek.

A kutyák elhelyezésével kapcsolódóan szükséges lehet megfelelő méretű fekvőhelyre, esetleg szobakennelre vagy más elkülönített részre.

Mihály Gabriella a gyakorlati tapasztalatok alapján külön felhívta az Élmények a munkahelyen konferencia résztvevőinek figyelmét, hogy az üvegajtók, üvegfalak sok esetben nem érzékelhetők a szabadon mozgó kutyák számára. Így célszerű a hirtelen, kontroll nélküli találkozásokat elkerülni, vagy a kutyás területen lévő üvegajtókat, felületeket láthatóvá tenni.

Természetesen a kutyák jelenléte eddig szokatlan szennyeződéseket (szőr, nyál) is eredményezhet, amire mind a takarítás, mind a berendezés oldaláról érdemes előkészülni.

 

Juttatások 2020


Frissítve 2019.12.13.
Összeállí­tottam egy 28 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2020-as szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Hogyan alakulnak a közterhek a szocho. törvény változás után?


  • Mi marad kedvező adózású?


  • Hogyan használjam ezeket

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

"Az előadás alatt felmerülő kérdések mindegyikére választ kaptunk, nem maradt megoldás nélküli probléma!"

Ravazdi Tünde

HR vezető

COMTECH KFT.

"A Cafeteria Panorámára idén is - mint minden évben - érdemes volt eljönnöm."

Hermann Helga

HR Reprezentatív

National Instruments Hungary Kft.

"Az összeszedetten közölt információk alapján mind a saját cégünk, mind a könyvelőirodánk ügyfeleinek béren kívüli juttatásaiban könnyebben tudunk segíteni, a tervezésben és kivitelezésben egyaránt."

Samu Zsuzsanna

Ügyvezető

Likvid-4 Kft. Könyvelőiroda