Így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról

Így tűnhet el a pénz a SZÉP Kártyáról

Aki kapott 2013-ban Széchenyi Pihenő Kártyára juttatást, annak érdemes az elkövetkezendő napokban utánanézni, hogy felhasználta-e már ezt az összeget. 

Azért különösen aktuális ez most, mert a 2013-ban a SZÉP Kártyára kapott (fel nem használt) juttatás 2015. május végétől már nem lesz elérhető.
Ezt követően a megmaradt összeget június végén a kártyaszolgáltató a munkáltató számlájára utalja vissza, aki ezt egyéb bevételként könyvelheti.

 

Hol lehet ellenőrizni a fennmaradó összeget?

Ha valaki a 2013-as juttatását követően már többet költött a kártyájával, mint a tavalyelőtti feltöltés, akkor nem kell izgulnia akkor sem, ha éppen van még elérhető egyenlege a SZÉP Kártyán. 2015. május végén a visszautalás csak a 2013-as, még megmaradt egyenleget érinti. A később kapott felöltéseket még a feltöltést követő második év május 31-ig fel lehet használni.

Legkönnyebben a kártyaszolgáltatók elektronikus felületén, internetoldalán ellenőrizhetjük az egyenlegünket, de van ahol már mobil alkalmazás is segíti a tájékozódást.

 

Mit tehetünk?

A legkönnyebb úgy tudjuk elkölteni a határidős egyenlegünket, ha május végéig valóban igénybe veszünk olyan szolgáltatásokat, amit fizethetünk SZÉP Kártyával.

Kézenfekvő felhasználás lehet a szálláshely szolgáltatás, de kisebb összegeknél egy-egy fürdőbelépőt is vásárolhatunk, hiszen mindkét területen fizethetünk a SZÉP Kártya bármelyik alszámlájáról.

Amennyiben nem lesz lehetőségünk május végéig elutazni egy wellness hétvégére úgy több megoldási lehetőség adódik arra, hogy felhasználjuk a 2013-as összeget.

Az egyik, hogy egy későbbi időpontra foglalunk, melyhez kapcsolódóan előleget fizetünk. Ha nem tudjuk pontosan behatárolni a későbbi pihenésünk időpontját, akkor vásárolhatunk olyan utalványt például egy szállodánál, melyet majd egy számunkra kedvező időpontban válthatunk be.

Szükség esetén a család is besegíthet az elköltésbe. Na, nem úgy, hogy odaadjuk nekik a kártyát, hiszen a SZÉP Kártyával kizárólag annak tulajdonosa fizethet. Megoldás lehet a társkártya, melyet közeli hozzátartozók (pl. gyermek, szülő, házastárs stb.) vagy akár az élettársunk számára is igényelhetünk.

A társkártyával rendelkező személy így a saját nevére szóló kártyával önállóan is tudja költeni a főkártya egyenlegét.

 

Ha mégis visszaérkezik a pénz

Ha valaki mégsem használja fel a 2013-as juttatásokat 2015. május 31-ig, akkor a szolgáltató egy összegben visszautalja ezt június végéig a juttató munkáltatónak.

A munkáltató a kapott összeget egyéb bevételként könyvelheti.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy visszaadhatja-e ezt a pénzt a munkáltató a munkavállalóinak.

Ezzel az lesz a probléma, hogy egyrészről a szolgáltató nem ad arról információt, hogy a kapott összeg mely dolgozókhoz tartozik. Másrészt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 2015-ben (újra) kiadott juttatások után az idei szabályokat figyelembe véve kell a megfelelő adóterheket megfizetni.

Juttatások 2021.


Frissítve 2021.07.07.
Összeállí­tottam egy 29 oldalas, ingyenes kiegészítő számot a béren kívüli juttatások 2021-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Hogyan alakulnak a SZÉP Kártya új szabályai?


  • Vírusteszt, védőoltás adómentesen


  • Hogyan használjam ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.

Rólunk mondták

Sok olyan információt is kaptam, amit korábban, máshol nem olvastam.

Kollárné Rétfalvi Emese Anna

Bérügyintéző

Helvet Kft.

"Kiválóan felkészült, lelkiismeretes szakértők, akik minden ügyes-bajos kérdésre választ adtak."

Hemző Brigitta

humánszervező

Bácsvíz Zrt.

"Minden évben a legszínvonalasabb, jogszerű, tudásmegosztó szakmai konferencia, találkozó, ahol a legfontosabb információk mellett találkozhatunk más cégek szakembereivel is."

Sárdi Gabriella

HR Fejlesztési és Juttatási Osztályvezető

EGIS Gyógyszergyár Zrt.