Hogyan változik a cafeteria - munkáltatói tervek

Hogyan változik a cafeteria - munkáltatói tervek

Bár 2019. november elején a 2020-as adótörvények végleges állapota még nem volt ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2020-ban a juttatási rendszerét.

www.cafeteriatrend.hu weboldal 327 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan is alakulhat a jövő évi juttatási keretük.

A megkérdezettek összesen 213.020 munkavállalót foglalkoztatnak.

A válaszadók nagy része abból indult ki, hogy ha a jelenlegi keretek közt maradna a cafeteria rendszer adójogi szabályozása, akkor milyen mértékű juttatást adnának jövőre.

 

A válaszadók 0,6 százaléka nem tudja még megítélni a helyzetet, ők a munkavállalók 2,4 százalékát foglalkoztatják.

A többiek már rendelkeznek általános tervekkel 2020-ra.

A megkérdezett cégek 4,6 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők jellemzően kisebb létszámú munkáltatók (2-160 fő). Így ez az intézkedés a kutatásban résztvevő munkavállalói állomány 0,2 százalékát érintheti.

A válaszadó munkáltatók 2,5 százalékánál csökken majd a tervek szerint a juttatási keret. Náluk a létszám 1,8 százaléka dolgozik.

A csökkentés átlagos mértéke – ha figyelembe vesszük az egyes válaszadóknál dolgozó munkavállalók létszámát – 27,5 százalék.

A nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 82 százaléka, akik az érintett létszám 87,3 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 7,6 százaléka (náluk az érintett munkavállalók 8 százaléka dolgozik) növelheti 2020-ra a juttatásokra szánt keretét.

A tervezett átlagos növekedés a munkavállalók számával súlyozott mértéke majdnem 7 százalék.

Emellett akadnak olyanok is (2,7 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert. Mivel zömében alacsonyabb létszámú munkáltatók nyilatkoztak így, ezért ez a pozitív változás az érintett munkavállalói létszám 0,3 százalékát érintheti.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.