Érdekes tények az adózásról és adócsalásról

Érdekes tények az adózásról és adócsalásról

2012. július 4-én beszélgettem dr. Sors Lászlóval a NAV bűnügyi elnökhelyettesével, aki az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület táborába érkezett, hogy középiskolásoknak tartson előadást az adózásról.

A résztvevő diákok sok meglepő kérdéssel fogadták az előadót, hiszen az adócsalás, az ehhez kapcsolódó bűncselekmények nagyon izgatták a hallgatóság fantáziáját. Az előadás nagy sikert aratott, hiszen közvetlenül, őszintén beszélgettünk dr. Sors Lászlóval, az adózás és adózási bűncselekmények kérdésköréről.

Én itt csak pár gondolatot emelnék ki, melyek kapcsolódnak a mi témánkhoz is, így pl. a felgöngyölített csirkés ügyről nem fogok írni.

Számomra az előadás során az első kicsit szokatlan gondolat az volt, hogy az adószedés az egyik legősibb mesterségként ugyanolyan közfeladat, mint az orvosok, katonák tevékenysége, hiszen éppen ezekhez a feladatokhoz biztosítja az erőforrásokat.

Réges-régen a földeken dolgozók termékeiből például a törzsfőnök osztott azoknak a harcosoknak, akik védték a földeket, azoknak a sámánoknak akik az idejük nagy részét a gyógyfüvek gyűjtögetésével töltötték.

Most is hasonlóan történik a dolog, csak nagyobb léptékekben, óriási informatikai háttérrel. Az adóbevételekből az állam szolgáltatásokat nyújt. Ezekből pedig azok is részesednek, akik teherviselő képességük miatt, netán szándékosan, nem járulnak hozzá az államkasszához.

 

Aki nem fizet, kárt okoz…

  •  az államnak
  • a gazdaságnak, az ország fejlődésének
  •  az adófizető állampolgároknak (hiszen kevesebb pénz jut az ellátásukra)
  •  a szabályosan működő vállalkozásoknak (pl. ÁFA nélküli árral lép piacra, mellyel a szabályosan működő cégek nem tudják tartani a versenyt, de gondoljunk csak bele, mi lenne, ha csak ilyen, adót nem fizető cégek maradnának talpon…)

 

Kicsit ijesztő tényként jegyeztem fel, hogy Magyarországon a lakosság kb. 30%-a fizet személyi jövedelemadót. dr. Sors Lászlót kérdezve megtudtuk, hogy ez az arány az USÁ-ban például 50%. Persze sokkal magasabb, mint itthon, de ott is van még hova fejlődni.

A másik érdekes tény, hogy jelenleg 55 féle adónemet kezel a NAV, akinek több mint 1.000 előírt feladata van az ellenőrzéstől a visszatérítésen át a nyomozásig.

Így azért jobban tudjuk értelmezni azokat a híreket, melyek szerint géppisztolyokkal, bilincsekkel szerelkezik fel az adóhatóság, hiszen az adócsalás bűnüldözési feladati során az elfogást sokszor éjszakai kommandós akciókkal valósítják meg.

- A nyomozási, bizonyítási feladataink sikere főként a meglévő dokumentumokra épül. Ezeknek az akcióknak nem kifejezetten az erődemonstráció a célja, hanem az, hogy megakadályozzuk a dokumentumok megsemmisítését. – válaszolta kérdésünkre dr. Sors László.

A sok sztorival teletűzdelt előadásból megtudtuk, hogy amíg nem így jártak el, addig volt, hogy a fürdőkádban lángoló fiktív számlák tömegével kellet szembenéznie az ajtón kopogtató ellenőröknek.

…de mi is az adócsalás, ami szemet szúrhat a hatóságnak?

Adócsalás, ha valaki

  • nem tesz adóbevallást, vagy hamis bevallást tesz
  • letagadja bevételeit
  • visszaigényli az adót (ÁFA, SZJA) akkor is, ha az nem jár neki

Súlyos esetben ezeknél nem csak pénzügyi szankciók, de letöltendő szabadságvesztés is várhat az adózóra.

 

Sajnos a cafeteria esetén is előfordul, hogy a börtönt kockáztatja egy cégvezető.

„A béren kívüli juttatásokkal való visszaélés egyik tipikus esete, amikor a munkáltató például a hétvégi túlórákat étkezési jeggyel ellentételezi. Tehát nem csak az adómentes mértékig fizet étkezési hozzájárulást a munkavállalóinak, hanem azt meghaladóan is, és a biztosítottak utáni adó- és járulékfizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

Ezt a módszert alkalmazta az a zalai kft. is, amely így 2 év alatt mintegy 12 millió forintot mulasztott el befizetni az államkasszába. A nyomozást a pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal zárták le. Az ügyvezető adócsalás miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.” – mesélte kérdésemre dr. Sors László.

 

Érdekes választ kaptunk arra a felvetésre, hogy mennyire hasznos lehet az adóhatóság számára, hogy mindig változnak a törvények, és ez sok hibalehetőséget biztosít az adózók számára, ami után aztán büntetéseket lehet beszedni.

- Az adóhatóság többször is megfogalmazta már, hogy a törvényi stabilitás mindegyik fél érdekeit szolgálná. Egy-egy komolyabb változtatás esetén az én munkatársaimnál is több hónapos lehet az a képzési folyamat, amíg jól tudunk majd eszerint dolgozni. Hiszen nekünk jobban meg kell tanulnunk ezeket, mint az adózóknak. Emellett az informatikai rendszereket is az új szabályokhoz kell igazítani. – válaszolta dr. Sors László a NAV bűnügyi elnökhelyettese.

 

….és egy megfontolandó tanács a beszélgetésünk végére mindenkinek.

Senki ne költsön többet, mint az adózott bevételei, hiszen nagyon sok szervezet szolgáltat adatot a NAV felé, és elég nehéz megmagyarázni, ha nagyságrendekkel többet költünk, mint a látható bevételeink.

 

Hozzászólás >>>

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.