Adómentes óvoda - beindult?

Adómentes óvoda - beindult?

2017. január 1-től a munkáltatók már adómentes juttatásként támogathatják a munkavállalóik gyermekeinek óvodai költségeit. Ha egy harmadik szolgáltató nyújtja ezt a szolgáltatást, akkor bizony az adómentes díjak elszámolásához a munkáltató nevére szóló számlára lesz szükség. 

Alapesetben azonban az óvoda vagy éppen a hasonlóan adómentesen támogatható bölcsőde a szülő vagy gyermeke nevére állít ki számlát.

Mivel az év elején sok problémát jeleztek a munkáltatók a számlákkal kapcsolatban, ezért a cafeteriatrend.hu csapata 2017 márciusában 282 munkáltatót megkérdezve vizsgálta azt, hogy miként működhet ez az adómentes juttatás.

Nagy érdeklődést mutattak a munkáltatók az új adómentes elem iránt, hiszen a válaszadók 45 százaléka használja ezt a juttatási rendszerében.

Sajnos azonban a válaszadók több mint 18 százaléka küzd jelenleg azzal, hogy nem áll rendelkezésére a cégnévre szóló számla az elszámoláshoz. Ez bizony a juttatást alkalmazók majdnem 41 százaléka. Bár sokan jelezték, hogy január óta javul a helyzet, de még mindig sokan keresik a végleges megoldást.

A válaszadók 13 százaléka az állami óvodák számlázási gyakorlatával küzd. Több esetben a szülők azzal szembesültek, hogy ha cégnévre kérnek óvodai számlát, akkor a gyermek elveszíti az ehhez kapcsolódó támogatást, és jelentősen többe kerül az óvodai szolgáltatás, ellátás.

Máshol arra kellett várni, hogy bekerüljön a cég a számlázó adatbázisba, de miután ez megtörtént gördülékenyen mentek a dolgok.

Magán óvodák esetén a válaszadók 11 százaléka jelzett problémákat. Náluk főleg az alapítványi intézményekkel nehéz megoldásra jutni, hiszen itt az óvodás gyermekek szülei alapítványi támogatást, adományt fizetnek, és nem közvetlenül az óvoda szolgáltatásait térítik.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.