Adómentes jegyek a foci EB-re

Adómentes jegyek a foci EB-re

Sok szurkoló ég már a 2016-os EB-hez kapcsolódóan focilázban.

Ők azok, akik büszkén kísérik majd Franciaországba a magyar válogatottat, és ha már ott vannak esetleg benéznének pár másik meccsre is.

Ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt.
...de vajon kifizethető egy Franciaországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként?
...és mi a helyzet az EB magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet.
Így nem csak munkáltató adhatja ezt a munkavállalóinak, hanem akár a közeli hozzátartozóik vagy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is kaphatják ezt.

Ahhoz, hogy a foci EB meccsek belépőinek adómentessége megállapítható legyen, azt kell vizsgáni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá.
Mivel a magyar labdarúgó válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért az ő EB mérkőzéseikre szóló belépő vagy bérlet lehet adómentes juttatás. Ráadásul az szja. törvényben nincs értékhatár a juttatáshoz, ezért akár a drágább foci EB jegyek is finanszírozhatók lesznek.
Azonban olyan Franciaországban zajló mérkőzésekre, melyen nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet.

Mivel a törvényi keretrendszer egyértélműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége sem adható közteher fizetése nélkül.

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges.
Alap esetben a munkáltató vásárolja a jegyeket és egy átvételi lappal kísérve kiosztja juttatásban részesülő dolgozóinak.
Működhet az is, hogy a dolgozók vásárolnak mondjuk magyar-osztrák EB meccsre jegyet és a munkáltató nevére kérnek erről számlát. Ezt követően a munkáltató részben vagy egészben kifizeti ennek ellenértékét.
A harmadik módszer, hogy olyan - kizárólag sportrendezvény belépőre, bérletre költhető - papír vagy elektronikus utalványt biztosít a vállalat a munkatársaknak, mellyel ilyen jegyeket is tudnak venni.

Juttatások 2024.


Frissítve 2023.12.06.
Összeállí­tottam egy 34 oldalas, ingyenes összefoglalót a béren kívüli juttatások 2024-es szabályairól. Majd a jövőben rendszeresen e-mailben tájékoztatom a változásokról.
  • Adózás új rendje


  • Népszerű juttatások


  • Borászati termékek adómentesen


  • Hogyan használja ezeket?

A megadott e-mail cí­mre díjmentesen elküldöm az összefoglaló anyag letöltési linkjét!


Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi irányelveket, adataim kezeléséhez önkéntesen hozzájárulok.